– Det blir guidning i området, uppvisning i stridskonst av karoliner från Småland och ärtsoppa, bland de inbjudna finns Rysslands ambassadör. Senare på kvällen anordnas en middag på lokal i Strängnäs, berättar Jaak Kallak, spindel i nätet för jubileumsdagen.
Två turistbussar ska på lördag morgon transportera cirka 100 personer, före detta officerare och i vissa fall deras respektive, från Svältenlägret till Stäket i Nacka kommun.
– Det ligger på Skogsö som är en halvö och ett naturreservat, säger Jaak Kallak, mångårig officer på P10, överstelöjtnant samt lärare vid försvarshögskolan i Stockholm.
Numera är han ställföreträdande bataljonchef i hemvärnet, men alltså aktiv i P10:s kamratförening.
– Dessutom är jag historiskt intresserad, konstaterar Jaak Kallak som sammanställt ett kompendium om händelserna vid Stäket i augusti 1719.
Rubriken lyder: ”Regementet som ställde sig i vägen.”
– Ryssarna förföljde Sörmlands regemente som var förstärkt av tremänningar från Östergötland. Totalt kämpade 1 200 man på den svenska sidan. Det var en välordnad tillbakaryckning och därpå följde en strid till vid Kyrkogårdsvägen. Betydligt fler ryssar än svenskar dödades eller skadades.
Varför hade just Södermanlands regemente hamnat där och försvarade svenskt territorium?
– Regementet var på grund av rådande oroligheter förlagt i nuvarande Skarpnäck och hade därför kortast väg till Skogsö.
Bilden av det som hände för 300 år sedan har reviderats, poängterar Jaak Kallak.
– Men terrängen finns kvar och det har gjorts arkeologiska utgrävningar.
Slaget vid Stäket är senaste gången som en militär strid utspelat sig i huvudstadens omedelbara närhet.
– Att arrangera ett jubileum av den här sorten innebar mer jobb än jag trodde. Bajamajor ska beställas, bussar bokas och högtalare hämtas i Enköping. Men vi har i varje fall fått tillstånd av både polisen och Nacka kommun, berättar Jaak Kallak.
Vad förväntar du dig av middagen på Bishops Arms?
– Den missar jag. Någon måste stanna kvar på Skogsö och städa upp ...