– Det är helt och hållet ett bluff-sms, det har vi verifierat. Det finns inga kopplingar till de riktiga systemen, säger han.
Det som mest troligt har hänt är att personen eller personerna bakom meddelandet har haft tillgång till en mjukvara som har fått avsändaren att se ut som att det kommer från något annat än det vanliga telefonnumret. Det handlar alltså inte om att någon person har hackat SOS-alarms system.
– Det är ett vanligt bluff-sms, liknande det som kan skickas ut i bedrägerisyfte där det står att meddelandet kommer från posten till exempel, bara det att här har man utgett sig för att vara ett VMA, vilket är allvarligt, säger Douglas Norström.
Enligt polisen är det oklart vem som ligger bakom utskicket, men klart är att ett flertal Strängnäsbor som nåddes av meddelandet kontaktade polisen.
– Vi fick flera samtal om det, vilket vi har samlat ihop till en anmälan och ärendet är under utredning, säger polisens presstalesperson Johnny Gustavsson.
Även om det bara rör sig om ett "vanligt" massutskickat bluff-sms kan innehållet i sms:et utgöra en rad brott, säger Johnny Gustavsson som berättar att händelsen utreds som grovt föregivande av allmän ställning, grovt falsklarm och grovt olaga hot.
– Meningen var ju att skapa oro, och flera personer har ju blivit oroliga av detta, säger han.