Strengnäs Tidning har sedan tidigare kunnat berätta att två nya partier ställer upp i kommunalvalet i höst: Piratpartiet och Granskningspartiet. Att förra valets två nykomlingar, Sverigedemokraterna och Mariefredspartiet, också ställer upp gör att det tillsammans med de äldre partierna blir tolv partier att rösta på för väljarna i Strängnäs kommun.
Kanske känner partierna av att konkurrensen därmed hårdnar och att valutgången är mer osäker än någonsin. Strängnäs kommun är traditionellt sett en borgerlig kommun och har styrts av olika borgerliga allianser. Vid det senaste valet 2006 vann också en borgerlig allians en majoritet av rösterna i kommunen. Men när den sprack valde Centern och Folkpartiet att samregera med Socialdemokraterna. Frågan är nu hur och om väljarna kommer att reagera på det vid årets val.
Förändringarna är också ganska stora på partiernas kandidatlistor till kommunfullmäktige.
Strängnäspartiet, som funnits i Strängnäspolitiken sedan tidigt 90-tal, satsar inför valet på unga nya kandidater. Åtta helt nya namn på relativt unga människor finns bland deras översta 20 kandidater.
Vänsterpartiet har också nya namn på sin lista, framför allt fler människor med utländsk bakgrund.
Hos Kristdemokraterna försvinner en av två sittande kommunfullmäktigeledamöter samtidigt som Catharina S:t Cyr, som engagerat sig i Vasaskolan som förälder, tar plats högt upp på partiets kandidatlista.
Miljöpartiet förändrar också i toppskiktet. Gruppledare Terese Holmberg sitter kvar medan Lars Billberg tar andraplatsen. Centern förändrar inte mycket på sin lista och låter Jens Persson, i dag kommunalråd, toppa den.
Nya kandidater
Moderaterna och Socialdemokraterna, kommunens två största partier, har båda nya kandidater på sina listor. Moderaterna har framför allt föryngrat sig genom att flera kandidater från ungdomsförbundet MUF kommit in på listan. Socialdemokraterna håller fast vid att ha varannan man, varannan kvinna på sin kandidatlista. Man har också en viss föryngring genom några kandidater från ungdomsförbundet SSU.
Folkpartiet är det enda parti som byter ut sin toppkandidat. Helena Hallgarn hamnade där överst.