En workshop i att fläta, som senare ledde till en utställning i Växjö och numera ett konstverk på Abborrberget i Strängnäs.
– Fokus är på återbruk. Efter utställningen fortsatte jag att omvandla den till det konstverk som vi ser i dag, säger Viktor Rundgren.
Strängnäskonstnären, som går under pseudonymen Människokonsten, är skaparen bakom flera omdiskuterade verk. Senast i somras med "Havande" och "Solabort" placerade i vattnet vid Sidövägen.
– Kommunen har inte haft något med mina verk att göra, det är helt på eget initiativ, säger han.
Viktor Rundgren har även gjort sig känd som upphovsmannen till "Strengness-odjuret", som under perioden 2017–2021 gick att beskåda i Mälaren. Även den var en stor snackis. Så pass att det i februari tidigare i år skickades in ett medborgarförslag i frågan om att skapa en ny.
I september skickade kulturnämnden sitt yttrande till kommunstyrelsen om att avslå förslaget. Anledningen beskrivs vara: "Det inte är möjligt med nuvarande resurser i form av ekonomiska och personella resurser, att både sätta upp och underhålla ett konstverk i Mälaren."
Viktor Rundgren hade inte själv resurser att underhålla "Strengness-odjuret". Därför skrotades den.
Nu är det upp till kommunstyrelsen att säga sitt om saken.
– Jag har inte själv blivit kontaktad av kommunen om det hela. Men det är många som önskar att den kommer tillbaka, säger Viktor Rundgren.
– Det här konstverket på Abborrberget samspelar lite med den processen också.
"Skytteln" symboliserar flera saker berättar han. Vad gäller namnet är det inspirerat från det redskap som används vid vävning.
– Den kan ses som livets väv. Visa kan få associationer till en space shuttle (rymdfärja). För mig har den funktionen som en spermie där tanken är att den ska befrukta bygden med ett nytt Strengness-odjur.
På Facebook har det under den senaste veckan diskuterats flitigt om vad konstverket föreställer.
Vad tänker du om reaktionerna som du fått hittills?
– Man får se det som vad som helst, det är inte upp till mig att bestämma. Jag har hört att vissa ser den som en tampong, säger han och skrattar.
– Många brukar vara positiva och glatt överraskade över att det händer saker. Jag är själv inte så mycket inne på Facebook, men jag har hört att andra är lite sura. Det är inget nytt.
Vad gäller själva skapelsen är den ungefär 20 meter långa svansen vävd av persienner. Självaste huvuddelen (tre meter) är en inklädd jolle/mindre båt med elmotor.
– Jag har kört omkring med den i vattnet, men elmotorn har jag tagit bort nu. Till en början hade jag den i vattnet vid Visholmen och sedan flyttades den under en period till Eldsundsviken.
Men efter en mindre incident vid den sistnämnda platsen, där verket av oklar anledning hittades på land, valde konstnären att flytta tillbaka den närmare stan. I dagsläget pryder den Abborrberget.
– Jag använde mig av kättingspel och skenor för att dra upp den på berget, vilket var jobbigt i sig. Jag tycker själv att den tillför något extra till landskapet.
Blir det ner i vattnet sen igen?
– Eller om det hunnit bli ett nytt Strengness-odjur innan dess, vi får se.