Som en katalysator för förskolepersonalens kreativitet – så kan kommunens nya återvinningsprojekt, i tidigare förskolan Pelikanens lokaler på Vallbyvägen, beskrivas.
– Det är väldigt inspirerande att gå runt och titta här och fundera på vad vi kan erbjuda barnen, säger Linda Alfredéen som arbetar som barnskötare på Skogsbackens förskola.
Hon var en av omkring 60 besökare under Återverkets två dagar långa öppna hus, som avslutades på tisdagseftermiddagen. Under måndagens invigning knöts det klassiska bandet upp i stället för att klippas av – så att det kan användas på nytt.
I de olika rummen ryms allt från taggiga kottar och kulörta engångsglas till prydliga garnnystan och sådant som ett ovant öga inte kan definiera. Sakerna kommer från såväl privatpersoner som rensat hemma, som från företag som annars blivit med rest- och spillmaterial. Återverket tar tacksamt emot det mesta, med undantag för vissa plastmaterial.
– Många som vi har haft kontakt med säger att "vi har väl ingenting som ni kan vara intresserade av", men sedan när vi visar bilder på vad det kan vara så säger de "okej, vi har grejer", berättar Sarah Näsström som är kommunens utvecklingsledare för förskoleverksamheten.
Tanken är att pedagoger ska kunna komma till Återverket, få inspiration och ta med sig material till förskoleenheterna. Och det är inte bara pyssel, understryker Sarah Näsström, utan material som ger barnen estetiska upplevelser och möjlighet till utforskande experiment.
– Det som är så bra är att det är ett öppet material, det finns inget som är "färdigt". Det uppmuntrar till kreativitet, säger Sarah Näsström som också gillar hållbarhetsaspekten och att allt material är könsneutralt.