Språkliga vänskapsband knyts i Strängnäs

Nyanlända som vill öva på att prata svenska och komma in i samhället tussas ihop med Strängnäsbor som vill göra en insats för integrationen och lära sig mer om andra kulturer.

Strängnäs2016-09-21 04:29

I dagarna sker flera första möten mellan okända människor som förhoppningsvis ska bli goda vänner. Med kommunens nyanställda integrationssekreterare Sermon Shaba som länk förs nyanlända personer med invandrarbakgrund samman med etablerade Strängnäsbor.

– Många kanske tror att det är en tillfällig relation, men jag har sett många exempel på de som har börjat som språkvänner och sedan efter en tid blivit riktiga vänner. Vårt mål är att bygga broar mellan människor, säger han.

Nyanlända i Strängnäs kan ansöka om en språkvän för att bli bättre på svenska, anmälningsblanketter finns på kommunens hemsida. Därefter görs en matchning mot de Strängnäsbor som har anmält intresse. Att läsa svenska för invandrare, sfi, är inget krav för att få en språkvän men vissa kunskaper i språket krävs.

– Den som ställer upp som språkvän ger inte pengar, kläder eller mat. Du ger av din tid och då måste det kännas utvecklande, säger Sermon Shaba.

Han är med under det första mötet mellan språkvännerna, därefter släpps de iväg för att själva sköta sin relation. Kommunen finns med i bakgrunden, och kommer under hösten att bjuda in alla språkvänner till en gemensam träff.

– Man ska öva på att prata svenska men framför allt ska man göra saker tillsammans. Du kanske bjuder med din språkvän på någon aktivitet som du tycker om och din språkvän kanske bjuder hem dig för att laga syrisk mat, säger Sermon Shaba.

Strängnäs kommun har matchat språkvänner under ett par års tid, men trots att det funnits intresse från båda håll har satsningen blivit lidande då det inte funnits någon tydlig resurs avsatt för ändamålet. Under våren anlitades Sermon Shaba som en länsgemensam resurs, men sedan den 12 september är han anställd av Strängnäs kommun. Sammanlagt har omkring 100 nyanlända och Strängnäsbor parats ihop, enskilda individer och hela familjer.

– Vi får många anmälningar, men vi behöver alltid fler språkvänner. Framför allt önskar vi att fler män skulle höra av sig, säger Sermon Shaba.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!