Nere på tennisplanen roar sig ett dussintal barn och ungdomar med racketer och bollar. Uppe på läktaren sitter anhöriga och övar på svenska. Sådant är upplägget när organisationen Starka händer bjuder på integrationstennis tillsammans med Strängnäs TK och kommunens projekt Språkvän.
Föreningen Starka händer har grundats nyligen, men personerna bakom den driver sedan i våras en rad olika aktiviteter, som tidigare gick under namnet Grannar hjälper grannar. Målet är att underlätta för människor med utländsk bakgrund att komma in i det svenska samhället.
– Det första steget är språket. När man kan prata kan man hitta jobb, säger Mohamad Allatif, en av grundarna.
Men språket är inte allt, säger han. För att integrationen ska lyckas behövs även tillgång till kultur, traditioner, vänner och ett nätverk. Starka händer har stora planer för det: en studiecirkel, övningar i att skriva cv, en hjärt-och-lungräddningskurs och så klart integrationstennisen, som pågår sedan mitten av oktober.
– För oss är det viktigt att även vuxna kan komma till tennisen. Det är ett bra tillfälle att lära sig svenska.
Många som är nya i Sverige vet inte hur föreningar fungerar, säger han. Men att engagera sig i till exempel en sportklubb kan ha väldigt positiva effekter för unga, enligt honom.
– Det är viktigt att de är här och inte på gatan. Där har de ingenting att göra, det är dåligt för samhället, säger Mohamad Allatif.
Därför hoppas Starka händer på att även fler klubbar följer Strängnäs TK:s exempel och samarbetar i integrationsfrågor.
Sermon Shaba, integrationssekreterare på Strängnäs kommun, berömmer Starka händers arbete. Kommunen gör sina egna insatser för att främja integration. Bland annat försöker man att matcha nyanlända med etablerade Strängnäsbor och till viss del även med föreningar genom projektet Språkvän i Strängnäs.
Viljan finns, enligt Sermon Shaba. Många föreningar vill samarbeta och delta i integrationsprojekt, men kontakterna saknas ofta.
– Jag som kommunanställd har inte det kontaktnätet, säger han.
Att föreningar som Starka händer samarbetar direkt med andra föreningar, som i det här fallet tennisklubben, ser han som mycket positivt.
– När olika goda krafter samarbetar kan vi skapa bättre integration, säger Sermon Shaba.
Men föreningen Starka händer möter även utmaningar.
– Det stora problemet är att etablerade svenskar inte vill ställa upp. Vi behöver fler som vill engagera sig, säger styrelsemedlemmen Johan Oskar Celing.
Barnen som har kommit till tennisen verkar inte störas av det. Många av dem har knappt spelat tennis tidigare och de tycker framför allt att det är kul att få möjligheten att testa.
Tolvåriga Mejed och hans sjuåriga lillebror Caram Diab kom till Vasavallen varje dag under höstlovet.
– Det är ganska roligt, särskilt när vi kör match, säger Mejed Diab.
Även August Vajstedt och Edvin Ax, båda 14, finns på plats under integrationstennisen. Båda är med i tennisklubben och instruerar dem som inte har spelat tennis förut.
– Det är roligt att jobba med tennis. Kul att kunna lära folk det som man har lärt sig själv, säger Edvin Ax.
Tennisklubben är också nöjd med samarbetet. Intresset för sporten finns, enligt Henrik Vajstedt, som sitter i styrelsen för Strängnäs TK.
– Ute på Visholmen finns det ett plan där alla får spela och vi såg under sommaren att många tyckte att det var kul, säger han.