Så gör du en fin krans till allhelgonahelgen

Allhelgona inträffar den första helgen i november och syftar till att uppmärksamma och minnas dem som avlidit. Det finns en mängd olika sätt att hedra dem vi saknar, var av ett är med en blomsterkrans. Sara Sjödin på Rosenius blommor visar hur du ska göra din egen allhelgonakrans! "Det roligaste är att pynta dem", säger hon.

Efter att spoltråden är fäst återstår bara dekoreringen!

Efter att spoltråden är fäst återstår bara dekoreringen!

Foto: Tuva Thell

Strängnäs2023-11-03 10:08

Sara Sjödin har varit florist i sex år och i januari 2020 köpte hon Rosenius blommor. Att binda kransar är en del av jobbet. Det finns många olika typer, allt från mosskransar och kransar på stålring till kransar på halmstomme, som vi ska gå igenom hur du gör steg för steg.

– Många vill ha blomkransar till allhelgona. De flesta vill ha traditionella och enkla, till skillnad från vid jul –  då är det inte lika strikt, berättar Sara Sjödin.

undefined
För Sara Sjödin tar det ungefär 15 minuter att binda kransen och ytterligare 15 minuter att dekorera. "Vi gör sällan en krans i taget. När vi gör något så gör vi ofta fyra, fem stycken på en gång", berättar hon.

Grundmaterial och dekorationer till kransen kan varieras och anpassas. Vintergröna växter som ädelgran och tall är vanligt och de populäraste blommorna till just allhelgona är rosor och nejlikor.

– De håller sig fina i flera dagar och själva kransarna håller hela vintern. Man kan exempelvis dekorera om dem, föreslår Sara Sjödin.

undefined
Rosor är en klassisk dekoration på allhelgonakransar.

Vad är viktigast att tänka på när man binder en krans? 

– Att vara noggrann och att ha tålamod! Det blir inte alltid som man tänkt, även om man kan grundtekniken, säger Sara Sjödin och tillägger:

– Det är även viktigt att anpassa längden på grundmaterialet. Ju kortare kvistar, desto tätare krans. 

Rekommenderad längd är 7–10 centimeter per bit för en tät krans och 15–20 centimeter för en yvig.

undefined
Sara Sjödin har varit florist i sex år. I januari har hon ägt och jobbat på Rosenius blommor i Strängnäs i fyra år.

Hur lång tid tar det?

– Det beror på vilken typ av krans du gör. Den som jag gör idag tar kanske en timme för en ovan person, säger Sara Sjödin. 

Det här behöver du:

1. En halmstomme (finns att köpa i blomsterbutiker).

2. Spoltråd (finns att köpa i blomsterbutiker) eller vanlig ståltråd.

3. Sekatör. 

4. Grönt växtmaterial, så kallat grundmaterial, till exempel gran (på bilderna är det ädelgran), tall, mjuk-en eller eukalyptus. Du kan blanda olika sorter, om du vill! 

5. Valfritt dekorationsmaterial, till exempel kottar, skyltar, kvistar, band eller blommor. Rosor och nejlikor är populära till allhelgona. Eventuellt material till att fästa dekorationerna, som märlor eller nålar. 

Såhär gör du: steg för steg 

  1. Klipp upp bitar av det gröna växtmaterialet, i en längd anpassad till om du önskar en tät (7–10 centimeter) eller yvig (15–20 centimeter) krans. Förbered hellre för mycket än för lite!
  2. Lägg fram allt material: det gröna växtmaterialet, sekatör, spoltråd, halmstomme och dekorationer.
undefined
För att göra en blomkrans behöver du en halmstomme, grönt växtmaterial, spoltråd eller ståltråd, en sekatör och dekorationsmaterial.
undefined
Här har Sara Sjödin börjat lägga på ädelgran på halmstommen och fäst med grön spoltråd.

3. Börja linda kransen. Fäst spoltråden (eller ståltråden) runt stommen, ta en eller några bitar av det gröna växtmaterialet och lägg det mot stommen. Börja längst ner på sidan och fäst med spoltråden. "Var gärna lite hårdhänt så att det sitter ordentligt!", tipsar Sara Sjödin.

undefined
Det kan vara lite klurigt att hitta rätt bitar, så att stommen täcks. Tips! Om det blir en liten glipa någonstans kan du sätta en dekoration, exempelvis en skylt eller kotte, över.

4. Lägg de gröna växterna lite omlott, så att spoltråden döljs, och fäst materialet med spoltråden allteftersom.

undefined
"Många tycker att den sista biten är svårast", säger Sara Sjödin.

5. Fortsätt tills kransen är fylld! "Man kan täcka bara framsidan med grundmaterial, exempelvis om kransen ska ligga ner. Eller fästa grundmaterial runt hela kransen", säger Sara Sjödin som har valt att göra enligt den första varianten.

6. Fäst spoltråden på baksidan av kransen. Du kan även göra en liten ögla om du vill hänga upp kransen.

undefined
När halmstommen är täckt är det dags att fästa spoltråden på baksidan. Trä spoltråden under den tidigare tråden, fram och tillbaka så att den inte går upp. Gör likadant även om du täckt hela kransen. "Det är lite som att sy", säger Sara Sjödin.

7. På med dekoration! Dekorera kransen med det du vill, som kottar, kvistar, skyltar, band eller blommor. Du kan fästa dekorationerna med hjälp av exempelvis ståltråd, märlor (en sorts klammer som går att köpa i blomsterbutiker) eller nålar.

undefined
Här har Sara Sjödin klippt av en ros och trär en tjockare ståltråd igenom stjälken. Rosen kan på så sätt fästas i kransen med hjälp av ståltråden.
undefined
Efter att spoltråden är fäst återstår bara dekoreringen!

8. Klart! 

undefined
Såhär blev Sara Sjödins krans!
undefined
"Det roligaste är att pynta kransarna, ge dem olika karaktär och vara kreativ", säger Sara Sjödin.
undefined
Det finns många olika varianter av allhelgonakransar.
Karta: Rosenius Blommor AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!