Stockholm vill flyga i Strängnäs

Stockholms kommuner vill undersöka om det går att flytta ut huvudstadens allmänflyg till Malmbyfältet. Men kommunalråd Jens Persson (C) säger nej. – Vår flygpalts är den i Kjula. Det är där vi satsar.

Strängnäs2012-04-17 14:26

Vid sitt senaste styrelsemöte beslutade Kommunförbundet i Stockholms län att kontakta Strängnäs kommun. Frågan man vill diskutera är Malmbyfältet.

Anledningen är att allmänflyget, allt som inte är kommersiell linjetrafik eller tyngre charterflyg, förlorat sina viktiga flygplatser med nedläggningen av Barkarby och Tullinge. De behöver nu ersättas.

Sedan tidigare har man tittat på fyra möjliga flygplatser som kan ersätta de nedlagda flygplatserna men nu återstår bara ett alternativ, ett alternativ som också ser tveksamt ut om det går att genomföra.

Därför vänder man nu blickarna mot Strängnäs och Malmbyfältet som inte ligger för långt från Stockholm.

– Vi har lagt fast vår strategi och i den är det Kjula flygplats där Eskilstuna kommun nu satsar på ett logistikcentrum som är vår flygplats, säger Jens Persson och lägger till:

– Flyg på Malmby är ingen fråga för oss. Men det är klart att vi kan titta på det om vi får en förfrågan. Men vårt huvudspår är Kjula.

Frågan om flyg eller inte på Malbyfältet har varit uppe två gånger tidigare. I början av 2000-talet, när den kom upp första gången, bildades en aktionsgrupp.

– Med den flygintensiteten som man då räknade med att privatflyget skulle generera konstaterade Luftfartsverket att det inte skulle funka, och man drog sig ur, berättar Arne Ohlsson, boende i området och en av de drivande i aktionsgruppen.

Sedan ville Botkyrka Flygklubb förlägga sin verksamhet till Malmbyfältet. Men i november år 2004 beslutade tekniska nämnden i Strängnäs kommun, något oväntat, att det inte skulle bli någon flygverksamhet på fältet.

– Förutsättningarna har sedan dess inte ändrats något alls, säger husägaren Peter Dillner.

Han och andra boende i området anser att en flyplats skulle påverka hela Strängnäs negativt. Dessutom skulle huspriserna gå ned, och natur- och djurlivet skulle också påverkas.

– Varför ska vi ta hand som något som Stockholmarna inte vill ha själva? undrar Birgitta Dillner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om