Vandalisering av möbler och lokaler, spottande, rökning och frekvent bråk och stök. Så ser vardagen ut på Strängnäs bibliotek. I fredags tog man beslutet att på obestämd tid stänga biblioteket redan vid 17 i stället för 19. Detta för att ge personalen andrum och tid att tänka ut hur man ska lösa problemen på sikt.
– Förhoppningsvis kommer det inte att behöva vara så under särskilt lång tid. Det drabbar naturligtvis många, speciellt pendlare som inte har möjlighet att besöka biblioteket under dagtid, säger bibliotekschef Towe Karlsson.
Hon beklagar att man behövt ta till den åtgärden, men menar att det tyvärr är absolut nödvändigt. Stöket och vandaliseringen på biblioteket har pågått i ungefär ett år, och har gradvis blivit allt värre.
– Ibland är det "bara" spring och hög ljudnivå i lokalerna, vilket förstås är tillräckligt illa. Annars förekommer det väldigt ofta att möbler förstörs, det spottas på golv, man vejpar inomhus och bråkar med personalen. Vi kan inte fortsätta släcka bränder varje dag.
Vilka är det som gör detta?
– Det är barn och ungdomar, vissa så unga som fjärde-och femteklassare. Man blir orolig för hur de har det hemma.
Vad som från början var ett fåtal individer har växt till en grupp om ett 30-tal personer. Våldet och vandaliseringen ökar i takt med ju fler som besöker biblioteket samtidigt.
– En och en är de säkert trevliga, men när de kommer i stora gäng blir de väldigt dryga mot personalen. Det är inga trevliga ord som kommer ur munnen på dem, när de blir tillsagda. Respekt mot andra människor finns inte.
Särskilt i somras, när barnen hade lov, såg biblioteket en våg av ökad skadegörelse. Då skedde också en misshandel som blev polisanmäld.
– Personalen har haft det jättejobbigt. Det är en fruktansvärd situation. Man har ju hört om liknande problem i andra kommuner och om bibliotekspersonal som larmar om våldssituationer och skadliga miljöer på arbetsplatsen, men här har vi tidigare varit ganska förskonade från det. Man hade inte trott att vi skulle drabbas.
Hur mår personalen?
– Det är inte så att personalen är rädda för att bli nedslagna, men det är en otrygg stämning och en dålig miljö att vistas i för både personal och besökare.
Vad har ni fått för reaktioner på att ni stänger biblioteket tidigare?
– Det tycker folk naturligtvis är tråkigt, och det är det ju. Det drabbar ju alla som sköter sig. Men vi är bara två som jobbar kvällstid och de kan inte agera utkastare hela tiden.
Biblioteket har tidigare haft hjälp av väktare på plats, men man upplever inte att det har gjort så stor skillnad som man hoppats på.
– Så fort de gick därifrån blev det tjafs och bråk igen. "Hur svårt kan det vara att ringa polisen när det sker" frågar en del, men vi kan inte ringa polisen hela tiden. De har också annat att göra på sin arbetstid.
Även om det är stängt för allmänheten efter 17 kommer personal att finnas på plats till 19, och den som till exempel ska hämta en reserverad bok kan fortfarande göra det.
– Det går bra att ringa, så kan vi öppna på förfrågan. Inplanerade evenemang kommer också att ske som vanligt.
Genom att ha stängt för allmänheten på kvällstid hoppas man på att kunna ge personalen andrum, och ledningen tid att tänka ut en mer hållbar lösning.
– Vi har en aktiv dialog med säkerhetsavdelningen i kommunen samt med skolan och polisen. Vi hoppas på att kunna återgå till våra vanliga öppettider så snart som möjligt, säger Towe Karlsson.