Tidningen skrev tidigare i somras om att en av Mellansveriges största logistikparker planeras i området Biskopskvarn-Gorsinge-Grundbro. Men det är lång väg kvar innan detta eventuellt kan bli verklighet. Allra först ska ett planprogram tas fram.
– Jag skulle gissa att det här utredningsarbetet kommer att pågå 1,5–2 år. Efter det finns det rekommendationer för hur vi kan gå vidare, säger Kristina Svinhufvud.
Efter att det kommit fram att dessa planer på exploatering finns har det bildats en anonym grupp på Facebook som kallar sig "Medborgare Strängnäs" som oroar sig över den grundvattentäkt som finns i området. Man skriver bland annat:
"Om expansionen sker på sådant sätt att tillgängligheten till reservvattenförsörjningen i Strängnäs minskar eller som ett resultat av föroreningar från planerad expansion riskerar Strängnäsborna hamna i ett läge där ingen egen vattenförsörjning finns. Strängnäs bör be sina kommunpolitiker att prioritera och säkerställa grundläggande samhällsfunktioner som tillgång till vatten för Strängnäs kommuns invånare framför omfattande expansioner av mark upplåten för industri."
Är den här vattentäkten något ni arbetar för att bevara, och hur hanterar ni folks oro?
– Ja, det finns en grundvattenås i det här området som inte får bli förorenad. Jättemånga har inkommit med synpunkter. Man ser värdet av att bevara den här åsen och det är otroligt roligt att höra vilken respons vi har fått gällande detta, säger Kristina Svinhufvud.
Kommer den att bevaras som en möjlig vattenförsörjning för kommunen?
– Absolut. Vi har redan ett vattenverk och det finns en beredskap för att kunna skicka ut det här vattnet till våra kommuninvånare inom åtta timmar om behov uppstår. Vattnet används idag av industrin och ger inkomster till kommunen.
Grundvattentäkten har funnits i flera decennier, berättar Kristina Svinhufvud men nu vill kommunen inrätta ett vattenskydd som stärker områdets skydd och med tydliga föreskrifter för tre olika zoner.
– Den mest sårbara är den primära zonen, där det är störst känslighet. Där behöver man ha en stor aktsamhet.
I den sekundära och tertiära zonen som får ett mindre omfattande skydd blir det inte så stor skillnad mot i dag men det kommer att tydliggöras för boende i området vad som gäller vid till exempel anläggande av ny avloppsanläggning.