På onsdagskvällen skrev en av medlemmarna i Facebook-gruppen "Vi i Strängnäs" ett inlägg om måsungar:
"Lägger mig med sorg i hjärtat. Man har tydligen åkt runt och plockat bort måsungar i kommunen idag! Utanför fönstret på jobbet har måsmamma/pappa vaktat och tittat efter sina bebisar! Hemma på taket mittemot min lägenhet sitter måsmamma/pappa och spanar över parkeringen där det i morse tultade runt två söta bebisar. Så grymt!"
I en fotnot förtydligar skribenten att det inte är fråga om "någon random person" utan någon som utför uppdraget åt antingen kommunen eller en fastighetsägare.
På torsdagsmorgonen hade inlägget fått mer än hundra kommentarer. Många inlägg håller med skribenten och tycker att det är förfärligt, andra applåderar och betraktar fiskmåsarna som en plåga medan andra ställer sig frågande till om det verkligen är människor som tömmer bona på ungar.
Klart är i alla fall att det inte är Strängnäs kommun som gett sig på vare sig bon, ungar eller fiskmåsar.
– Vi tar inte bort fågelbon, låter Marie Ollman, enhetschef vid avdelningen för stadsmiljö och drift gata-park i Strängnäs kommun, hälsa i ett mejl till tidningen.
Inte heller Strängnäs Fastighets/Bostads AB har gett sig på fiskmåsars bon eller ungar, meddelar en representant från företaget i ett mejl:
– Vi på Strängnäs Fastighet/Bostads AB har ingen vetskap om detta. Vi ska inte ha utfört någon flytt av fiskmåsar i närtid, skriver Joakin Nielsen från det kommunala bolaget.
Att gråspräckliga fiskmåsungar springer runt på torg och gator och ser övergivna ut ingår i måsens naturliga beteende.
Just nu lämnar många av måsarnas ungar sina bon, för att fortsätta matas och fostras till flygdugliga fiskjägare av sina föräldrar på marken.
De vuxna övervakar dem från hustaken, det blir den som närmar sig ungarna ofta varse. Om man kommer i närheten av en unge är risken stor att man attackeras eller blir bajsad på av en ilsket skränande mås.
Om det verkligen är så att det bedrivs jakt på mås i Strängnäs mitt under häckningsperioden kan det vara fullt lagligt. Det berättar Viktor Eriksson, vilthandläggare vid länsstyrelsen i Sörmland.
– Det är en jättekrånglig fråga och man kan inte ge något rakt svar.
– Det som finns skrivet är i bilaga 4 i jaktförordningen. Där står att "Fiskmås och skrattmås får jagas i en anläggning för att förhindra skada eller annan olägenhet". Det kan gälla hustak, och då får man jaga dem året runt. Du får i vissa fall göra ingrepp i fågelbon.
Men då måste man för det första ha jakträtt, och det är markägaren som har den, även inne i en stad, berättar Viktor Eriksson.
– Därmed inte sagt att man får avlossa skott, då behöver man ju tillstånd från polisen.
Vi får nog i stället vänja oss vid måsar i städerna, säger Viktor Eriksson.
– Det normala är ju att måsar häckar ute på öar, men av någon anledning gör de inte längre det i samma utsträckning utan har lärt sig att de platta hustaken är en fördelaktig miljö för deras överlevnad.
I städerna finns inte bara mat, de slipper också rovdjur som mink. Rovfåglar är de enda som kommer åt dem, säger Viktor Eriksson.
Förutom människan då.