Så aktiva var oppositionspartierna mätt i motioner

Hur mycket tid oppositionspartierna har lagt på att skriva motioner och interpellationer varierar kraftigt. Medan ett parti skrev över 60 stycken lämnade ett annat bara in två.

David Aronsson (V), tillhör partiet som har lagt flest motioner och interpellationer under mandatperioden. Många av dem har han skrivit själv eller tillsammans med partimedlemmar. Niclas Samuelsson (STRP) har ställt två interpellationer. Det är också hans partis samlade interpellationer och motioner under mandatperioden.

David Aronsson (V), tillhör partiet som har lagt flest motioner och interpellationer under mandatperioden. Många av dem har han skrivit själv eller tillsammans med partimedlemmar. Niclas Samuelsson (STRP) har ställt två interpellationer. Det är också hans partis samlade interpellationer och motioner under mandatperioden.

Foto: Joakim Serrander

Strängnäs2022-09-09 11:53

Oppositionspartierna har möjlighet att lämna in motioner, förslag, till kommunfullmäktige och ledamöter i oppositionen kan ställa interpellationer, en slags fråga, till nämndordföranden.

Det är Vänsterpartiet som har skrivit överlägset flest motioner och interpellationer under mandatperioden, 63 stycken.

Varför har ni skrivit så många?

– Det är ett sätt vi väljer för att driva vår politik och visa de andra partierna vad vi vill göra. För att ett litet oppositionsparti ska få genomslag måste vi skaffa oss en informationsarena där vi kan påverka övriga partier. Vi har lagt många interpellationer för att skapa debatt inom områden där det inte rör på sig, säger David Aronsson (V).

Hur tycker du att resultatet blivit?

– Vi har inte fått igenom motioner i någon större utsträckning men vi har kunnat lyfta våra frågor och tanken med motionerna har fått en grogrund hos andra partier. Att det blev som det blev med lagen om valfrihetssystem inom hemtjänsten – fullmäktige beslutade i våras att inte längre tillämpa lagen lokalt – tror jag till en liten del hänger ihop med att vi har tjatat om det hela mandatperioden, säger David Aronsson.

undefined
Ove Jansson är Miljöpartiets förstanamn till kommunalvalet i Strängnäs men har dock inte varit förstanamn under mandatperioden som har gått.

Miljöpartiet däremot skrev bara tre motioner under mandatperioden.

– Det har varit lite turbulent under mandatperioden med skifte av personer i partiet. Det har inte gått att ha ett strukturerat arbete med motioner, säger Ove Jansson (MP).

undefined
Niclas Samuelsson har varit Strängnäspartiet förstanamn under mandatperioden men nu är det Lars Larsson som kandiderar som partiets nummer ett.

Strängnäspartiet har lämnat in två interpellationer.

– Det finns andra sätt som man kan göra sin röst hörd på och påverka. Man kan ställa frågor på sittande möten, säger Niclas Samuelsson som har varit förstanamn för STRP.

undefined
Mia Nerby, Centerpartiets förstanamn under mandatperioden och som nu kandiderar på samma plats. Hon har också varit oppositionsråd de senaste fyra åren.

Centerpartiet ställde tolv motioner och interpellationer.

Varför ställde ni, som innehaft oppositionsrådsposten, inte fler?

– Mycket av den politik som majoriteten har drivit står vi bakom. När majoritetspartierna kompromissar blir det ofta mittenpolitik. Det är också så att i den roll som jag har haft har jag kunnat påverka genom samtal, men det syns ju inte. Jag har heller inte behövt skriva interpellationer för att få svar på frågor. Dels har jag tillgång till kommunstyrelsens presidium, dels sitter jag i kommunhuset och kan söka olika tjänstemän, säger Mia Nerby (C), oppositionsråd.

Kristdemokraterna har lämnat in 28 motioner och interpellationer, Sverigedemokraterna lika många och Liberalerna 15.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!