Storföretagen om höga elpriset: "Drabbar oss lika hårt"

Många har påverkats av de rekordhöga priserna före och efter jul. "Sticker några kostnader iväg blir något annat lidande", säger Kilenkryssets Per Heikman.

Elpriset var rekordhögt i december och står fortfarande högt nu i januari. Det slår hårt mot flera verksamheter i kommunen. Bland annat för Gula industrihuset där Erik Wallin är delägare och Kilenkrysset där Per Heikman är förvaltningschef.

Elpriset var rekordhögt i december och står fortfarande högt nu i januari. Det slår hårt mot flera verksamheter i kommunen. Bland annat för Gula industrihuset där Erik Wallin är delägare och Kilenkrysset där Per Heikman är förvaltningschef.

Foto: Privat/Fanny Lindblad/Anna Hübsch/Åsa wallin

Strängnäs2022-01-14 04:48

– Vi går inte omkull, det har vi en kassa som kan klara, men det drabbar även våra kunder väldigt hårt eftersom de betalar för sin egen el, säger Per Heikman, förvaltningschef på Kilenkrysset.

Elpriserna i december var rekordhöga och det håller i sig in i januari. Det är konsumenter med rörligt elavtal som påverkas mest av höjningen.

Strängnäs kommun är dock inte bland de drabbade.

– Kommunen, Strängnäs fastighets AB och Strängnäs bostads AB har gjort en gemensam upphandling av el och våra priser är prissäkrade, det vill säga bundna, till och med 2023. Vi påverkas således inte av den sista tidens höjning av elpriserna, säger Ulrika Kalfholm, finanschef på ekonomiavdelningen.

Några faktorer som påverkat prisökningen är att det har varit ovanligt kallt, torrt och vindfattigt väder, samt höga elpriser i övriga Europa.

undefined
Mavab gör prefabricerade modulbyggnader och klimatsmarta tekniska lösningar, bland annat med solpaneler.

För Mavab, Mariefreds största arbetsgivare, är elräkningen för december 30 procent dyrare än i november. Verksamheten – modulbyggnader för telecom, datacenter och byggentreprenader – förbrukar cirka 784 000 kWh.

– Det påverkar oss relativt mycket, givet att vi har en produktion som drar el. Vi försöker höja priserna på våra produkter så att det stämmer överens med produktionskostnaden men om elpriserna fortsätter att öka kommer vi behöva vidta andra åtgärder. Eventuellt behöver vi på sikt lägga om produktionen i någon mån, men det är inget vi behöver ta hänsyn till just nu, säger Christoffer Spetz, ekonomichef på Mavab.

Energieffektivisering är vägen framåt, enligt Erik Wallin som är delägare till Gula Industrihuset i Stallarholmen. Han har också tagit emot en svidande räkning för december.

– Jag tror att de höga elpriserna är här för att stanna. Vår lösning framåt är att göra huset smartare för att dra mindre el.

undefined
Enligt Kilenkryssets förvaltningschef Per Heikman köper bygg- och fastighetskoncernen cirka 10 miljoner kilowattimmar per år.

Kilenkrysset köper cirka tio miljoner kilowattimmar per år.

– Att elpriset sticker iväg som det gjort under vintern drabbar givetvis oss lika hårt som det gör för alla andra som köper el. Vi har bara en påse med pengar att gräva i och sticker några kostnader iväg blir något annat lidande, säger Per Heikman.

Företag omfattas inte av regeringens nya elprisstöd, som lanserades på onsdagen.

Hushåll som drabbats av höga elpriser under december, januari och februari kan få lättnader på max 2 000 kronor per månad, sammanlagt 6 000 kronor. Det väntas omfatta runt 1,8 miljoner hushåll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!