En rejäl konflikt har blossat upp mellan kommunens revisorer och majoriteten i kommunstyrelsen. Detta i anslutning till den pågående processen för att sälja Sevabs fjärrvärme, en potentiell affär med ett uppskattat värde på omkring 600 miljoner kronor.
Det var under hösten 2020 som revisorerna initierade en granskning för att undersöka om upphandlingen gjorts enligt reglerna samt om det förekommit någon form av korruption eller mutor i samband med att konsultfirman KPMG fick uppdraget. Granskningen gjordes av Deloitte, en annan konsultfirma.
Den konflikt som nu rasar har inte så mycket att göra med resultatet av själva granskningen – revisorerna kunde enbart hitta smärre fel i processen, och ingen korruption – utan i stället hur den kommit till stånd och skötts av revisorerna själva.
Kommunstyrelsen antog onsdagen den 31 mars ett svar som inte är annat än en frontalattack på revisionen.
I svaret står att revisorerna brutit mot god revisionssed, kommunallagen och kommunens egna riktlinjer för direktupphandling när de köpte in stödet från Deloitte, och att de därför inte hade rätt att använda skattemedel för granskningen.
"Varken syftet med, eller planen för, granskningen har framkommit i rätt tid", står det i det nu antagna svaret.
Därtill, menar kommunstyrelsen, skulle revisionen ha anmält eventuella misstankar om mutor och jäv till kommunstyrelsen först, istället för att genomföra en granskning på eget initiativ.
Revisionen anklagas också för att ha orsakat "försämrad arbetsmiljö" inom kommunförvaltningen.
Svaret, som författats av inköpschefen Mats Lange och undertecknats av kommundirektören Lars Ekström och ekonomichefen Per Malmquist, röstades igenom av majoriteten i kommunstyrelsen bestående av S och M. Liberalerna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet i kommunstyrelsen ville inte godkänna texten.
Jacob Högfeldt (M), kommunstyrelsens ordförande, säger att han ställer stora krav på kommunorganisationen att den ska följa de regler och reglementen som kommunfullmäktige ställt upp.
– Då har jag stor förståelse för att organisationen reagerar om de som utför granskningen inte själva följer reglerna. Det tror jag även att revisionen kan ha förståelse för, säger han.
Kommunrevisionens ordförande, centerpartisten Kjell Oretorp, vill inte kommentera anklagelserna innan han diskuterat frågorna med hela revisorsgruppen.
– Den enkla anledningen till granskningen var att det presumtivt rör sig om den i särklass största affär som Strängnäs kommun någonsin har varit inblandad i och det hade varit snudd på tjänstefel om revisionen inte hade granskat processen från dess början, skriver han i ett mejl till tidningen.
Men det saknas inte försvarare av revisionens sak. Jan Rudengren (L), en av de ledamöter som röstade emot förslaget, är starkt kritisk mot hur majoriteten hanterar frågan.
– Det svar som gick igenom är ett stort hot mot revisionens självständighet, brott mot kommunallagen och Strängnäs revisionsreglemente. Jag ser det som ett mycket allvarligt brott att majoriteten och förvaltningen kritiserar och avvisar revisionen, säger han till tidningen.
Jacob Högfeldt (M) vill inte kommentera Jan Rudengrens anklagelser.
– Det får stå för honom.
Det kan uppfattas som att ni blir provocerade av att den här affären granskas?
– Jag blir inte det minsta provocerad av det. De ska granska oss. Jag har absolut inga synpunkter på att bli granskad. Det som kommunstyrelsen tar upp i sitt svar handlar bara om hur de har gjort det, och de brister som är påtagliga i hur de hanterat frågan, säger Jacob Högfeldt.