Kommunens storsatsning – på nattvandring

Flera föreningar nattvandrar redan.
Nu storsatsar kommunen – med målet att locka ännu fler till att skapa trygghet i Strängnäs.
– Det finns vissa platser som upplevs otrygga, säger Elin Härnby, chef för hållbar samhällsutveckling i kommunen.

Bild från nattvandringen i oktober med föräldrar från IFK Mariefreds Team 13 i ishockey.

Bild från nattvandringen i oktober med föräldrar från IFK Mariefreds Team 13 i ishockey.

Foto: Lars Kilström

Strängnäs2025-03-26 05:34

Nyheten i korthet

  • Strängnäs kommun planerar en storsatsning på nattvandring för att öka tryggheten för unga. Detta är en del av initiativet Framtidshopp, som lanserades i december för att motverka rekrytering till kriminella miljöer.
  • Kartläggning har visat att ungdomar generellt känner sig trygga, men att det finns platser som upplevs som otrygga, främst där det saknas vuxna. Kommunen hoppas att fler föreningar och privatpersoner kommer att delta i nattvandringen.
  • Ett informationsmöte kommer att hållas den 10 april, med en kort utbildning i nattvandring. Arbetet planeras starta till valborg och en utvärdering kommer att genomföras i höst.

Strängnäs kommun jobbar hela tiden med att skapa trygghet och säkerhet för barn och unga i kommunen.

I december lanserade Strängnäs kommun initiativet Framtidshopp.

Syftet var att operativt arbeta mot att barn och unga rekryteras till kriminella miljöer.

I samband med det lanserades också kampanjen "Rör inte våra barn" som går hand i hand med Framtidshopp. Ett initiativ för att lyfta fram föreningar, företag och myndigheter som gör positiva saker för barn och unga.

Ett annat exempel på att skapa trygghet är nattvandring.

Grupper av vuxna som under kvälls- och nattetid rör sig i områden och miljöer där ungdomar vistas för att bidra till ett tryggare och lugnare klimat.

Därför kommer kommunen att tillsammans med Idéer för livet, med tidigare polisen Christoffer Bohman i spetsen, och Nattvandring.nu, som leds av Nadime Ghazale, även han tidigare polis, att genomföra en storsatsning på nattvandring i kommunen. Det är en del av initiativet Framtidshopp.

undefined
"Vi hoppas att den här satsningen kan leda till att ännu fler föreningar vill börja nattvandra, men även privatpersoner", säger Elin Härnby, chef över enheten för hållbar samhällsutveckling på Strängnäs kommun.

En kartläggning har genomförts för att skapa sig en lägesbild av ungdomarnas syn på trygghet.

Där har man tagit in röster från ungdomar, gjort enkäter och workshops och fått information från ungdomar om platser som upplevs otrygga.

– Det vi kan se där är att man generellt sett upplever en hög grad av trygghet, men att det finns vissa platser som man upplever som otrygga. Och det som sticker ut kring de här platserna är att det saknas vuxna där. Och om våra unga tycker att det är otryggt där det inte finns vuxna, då är det ganska lätt åtgärdat. Och då växte den här idén fram. Vi tänker att det är relativt enkelt att mobilisera invånarna i Strängnäs för jag tror att alla vill hjälpas åt att göra vår stad ännu bättre och ännu tryggare, säger Elin Härnby, chef över enheten för hållbar samhällsutveckling på Strängnäs kommun.

– Vi har redan nu föreningar som nattvandrar, bland annat några idrottsföreningar. Det är jättebra – en stor eloge till dem. Nu hoppas vi att den här satsningen kan leda till att ännu fler föreningar vill börja nattvandra, men även privatpersoner.

Platser som pekats ut av ungdomarna är bland annat resecentrum och Präntaren.

– Då tycker vi att vi kan rikta våra nattvandrare till de platserna.

undefined
Resecentrum är en av platserna ungdomar upplever som otrygg.
undefined
Likaså Galleria Präntaren.

Upplevs det otryggare i dag jämfört med tidigare?

– Ja, det skulle jag väl säga. Och det är väl det vi ser i hela Sverige, det är ett tuffare samhällsklimat med alla skjutningar och sprängningar vi ser i alla grannkommuner. Det är klart att det bidrar till en känsla av otrygghet – även om vi har varit relativt förskonade för den typen av händelser i Strängnäs.

Den 10 april kommer det bjudas in till ett informationsmöte. Där kommer Christoffer Bohman att ge en nationell bild av läget, och Elin Härnby en lokal. Den kommer också kompletteras av polisen och kommunens fältare (Team Ungdom).

Nadime Ghazale kommer också att hålla en kort utbildning i nattvandring.

– Förhoppningen är att så många som möjligt ska komma, och att vi ska få en jättebred uppslutning av människor som vill engagera sig.

Vad är viktigt att tänka på när man nattvandrar?

– Det allra viktigaste är att man ska vara en trygg vuxen. Vi vill absolut inte att det ska vara några minipoliser eller medborgargarden, utan man ska vara någon som ungdomar kan tänka sig att prata med, säger Elin Härnby.

Tanken är att dra igång arbetet till valborg. I höst kommer sen en mätning att genomföras för att utvärdera resultatet och se om det fått någon effekt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!