Kilenkrysset och Strängnäs kommun lanserade gemensamt i maj Strängnäs etableringspark för att locka fler företag att etablera sig i Strängnäs.
– Kilenkrysset och Strängnäs kommun har ett gemensamt mål att vi ska ha fem stycken nya etableringar inom det här totala området under 2016. Det tror jag absolut att vi kommer att ha, säger Peter Kavén.
Även Krister Widström, näringslivschef på Strängnäs kommun, tror att målet kommer att uppnås.
– Jag tror det definitivt. Vi har kommit så långt nu. Vi jobbar aktivt med det här området. Det är en sak att sitta på läktaren och vänta på att någon ska kontakta oss, men nu går vi ut ganska aktivt och hårt vilket jag definitivt tror kommer att ge effekt under 2016.
Strängnäs etableringspark erbjuder 1,7 miljoner kvadratmeter planlagd mark till försäljning omgående där Kilenkrysset och kommunen äger cirka 50 procent var. Priset på marken varierar beroende på läge och grad av förberedande markarbeten.
Inom Strängnäs etableringspark finns det även lokaler för uthyrning. Etableringsparken är indelad i fyra områden med olika karaktärer och skyltlägen. Verksamheter som tillåts är bland annat lager, logistik, handel, industri, bilservice och kontor.
– Argumentet är att vi har byggklar mark att sälja. Alternativt kan Kilenkrysset bygga på marken och hyra ut åt kunderna om de så vill, säger Peter Kavén.
Etableringsparkens fyra delområden är Biskopskvarn, Solberga handelscentrum, Logistikparken och Gorsingeberget. Peter Kavén berättar att intresset är särskilt stort just nu för delområdet Biskopskvarn.
– Konkret har vi offererat tre stycken intressenter och vi har ett par stycken till som är intresserade av att etablera sig här. Etableringsläget är intressant tack vare närheten till motorvägen och riksväg 55. Får vi hit några stycken nu så tror vi att intresset kommer att öka.
Kilenkrysset har ägt mark i Biskopskvarn i cirka 25 år. Sedan 7-8 år tillbaka finns Statoil och McDonalds på området, men stora delar av ytan är fortfarande outnyttjad.
– Det har funnits intressenter lite då och då, men både vi och kommunen känner att det började lossna och blev ett mycket större intresse efter att vi sjösatte Strängnäs etableringspark på transport- och logistikmässan i Göteborg i maj. Det är först nu vi har marknadsfört området ordentligt med broschyrmaterial, hemsida och skyltar, säger Peter Kavén.
Fredrik Granlund är mark- och exploateringschef på Strängnäs kommun. Han anser att satsningen på Strängnäs etableringspark har varit lyckad.
– Även kommunen har fått ett antal förfrågningar från intresserade verksamheter som vill etablera sig uppe på Gorsinge industriområde där kommunen har sitt stora markinnehav, säger han och fortsätter:
– Det har varit väldigt lugnt sedan 2007. Det är snart en åtta år som det har varit stiltje på förfrågningar. Det är jättekul att det verkar vara en stor efterfrågan på mark i det här området. Vi har nu diskussioner med en handfull intressenter om framtida markköp.
Fredrik Granlund tror att ökningen kan hänga samman med att räntenivån för närvarande är låg. Han menar att Kilenkryssets utbyggnad av industrigatan mellan Solberga handelscentrum och Gorsingeberget kommer att påverka utvecklingen positivt.
– Det kommer att göra väldigt mycket för den framtida försäljningen.
Strängnäs Etableringspark marknadsförs bland annat med argumentet att det finns 2,5 miljoner människor inom 60 minuters resa från parken.
– Du har närheten till de olika städerna, till Stockholm och till Arlanda/Uppsala. Vi tycker läget är optimalt och bra, säger Peter Kavén.