77 procent av ledamöterna som har medverkat i utredningens anser att det är viktigt eller mycket viktigt för den lokala demokratin att områdesstyrelserna finns. Men missnöjet över att styrelserna har ett svagt inflytande är stort.
Den utredning som kommunens chefsutredare Arne Rutgersson har arbetat med under våren slår fast att det krävs stora förändringar på den punkten. Områdesstyrelser som är missnöjda över sitt eget inflytande anses inte vara trovärdiga i sina kontakter med medborgarna, skriver han. Men utredningen innehåller inga förslag till förändringar.
– Det har inte varit uppdraget. Men jag har skrivit utredningen så att det ska vara lätt att tänka sig hur man skulle kunna göra för att komma till rätta med brister på ett ganska enkelt sätt, säger han och tillägger att det nu är upp till politikerna att ge kommunens tjänstemän i uppdrag att ta fram ett konkret förslag.
Utredningen bygger på intervjuer med styrelsernas ordförande och en webbaserad enkätundersökning som har gått ut till alla som har uppdrag i någon av styrelserna. Nära 100 personer har tillfrågats, drygt 70 procent av de ordinarie ledamöterna har svarat men hos ersättarna är svarsfrekvensen lägre.
Lokala frågor som direkt berör kommundelen är viktigast för styrelserna, visar utredningen. Men bara var fjärde fråga som har varit uppe i någon av områdesstyrelserna är av lokal karaktär. Det är i första hand informationsärenden och övergripande temafrågor som har landat hos styrelserna.
Områdesstyrelsernas sammanträden är öppna för allmänheten. Besöksantalet anses vara för lågt och ledamöterna efterlyser nya mötesformer för att engagera fler. Men det är inflytandet och frågornas karaktär som anses vara avgörande för områdesstyrelsernas överlevnad. Utan inflytande och frågor som upplevs vara viktiga för medborgarna så spelar inte formen för dialogen så stor roll.
– Det som är positivt är att ledamöterna inte tycker att det här är helt onödigt. Tvärtom, jag tycker att jag möter en väldigt stark vilja och ett engagemang för de lokala frågorna. Bakom den väldiga kritiken finns något konstruktivt. De vill ju för sjutton! utbrister Arne Rutgersson.
Utredningen lämnas nu till fullmäktigestyrelsen, som sammanträder närmast den 22 september. Det är, enligt Rutgersson, möjligt att ett extra sammanträde sätts in i augusti för att utvärderingen ska hinna hanteras före valet den 14 september.
▶Mer på webben
Ta del av hela utredningen på strengnastidning.se