I en nyligen redovisad undersökning gjord av Statistiska centralbyrån har kommunborna sagt sitt om hur det är att leva och bo här. På den övergripande frågan om kommunen är en bra plats att leva och bo på svarar 96,1 procent att det är "mycket bra" eller "ganska bra", men när frågorna blir mer detaljerade är svaren inte lika positiva.
På frågan gällande kommunens arbete med att förbättra integration och delaktighet i samhället tycker bara 15 procent av de tillfrågade att det fungerar bra. Den låga siffran gör att Strängnäs hamnar sist i landet när man jämför de 163 kommuner som deltagit i undersökningen.
– För oss som kommun är det viktigt att samhällets olika aktörer är med och bidrar i integrationsarbetet, vilket jag upplever görs i Strängnäs kommun. Vi kommer att fortsätta att sätta skolan högst som en av huvudpunkterna för att stärka integrationen, säger Jacob Högfeldt (M).
Kommundirektör Lars Ekström säger så här:
– Integrationsfrågan är en av frågorna som vi behöver analysera mer och då tillsammans med annan data. Det vi ser är en utmaning att få invånaren i arbete snabbare och på detta sätt öka integrationen i samhället. Detta är en av frågorna som vi kommer arbeta med under året.
Frågorna gällande problem med narkotikabrott, våldsbrott samt inbrott och stölder får alla sämre betyg än i förra årets undersökning och Strängnäs hamnar återigen lågt jämfört med andra kommuner på ett flertal av de 22 frågorna om trygghet i samhället.
Hur ska man komma till rätta med detta? Varför är Strängnäs bland de sämre i landet?
Lars Ekström förklarar:
– Analyserna av denna undersökning är inte klara, men vi kan redan nu se att det som hänt under året med kopplingar till gängkriminaliteten och de stora tillslag som skett i kommunen får genomslag i den upplevda tryggheten. På detta område har vi under hösten intensifierat arbetet tillsammans med polisen och ytterligare fem kommuner för att motverka organiserad brottslighet, säger Lars Ekström.
Inte heller kommunens politiker får särskilt bra betyg av dem som besvarat undersökningen. Strängnäspolitikerna är sämst i Sörmland såväl vad gäller transparens, lyhördhet och huruvida beslut som fattas upplevs som genomtänkta och genomarbetade. Gällande det senare ligger Strängnäs även nära botten jämfört med riket. Det är också en stor försämring gällande om kommunens politiker är ansvarstagande.
Jacob Högfeldt är tydlig med att han inte kan svara för alla politiker i kommunen utan bara utifrån sig själv:
– Alla undersökningar som görs om den kommunala verksamheten och vår förmåga som förtroendevalda använder vi för att försöka bli bättre. I det politiska uppdraget innebär det att med en god analys av nuläget och framtiden ta beslut som man som invånare kanske inte alltid just här och nu uppskattar, för mig är det att ta långsiktigt ansvar för helheten.
Klimat- och miljöarbete är den sektion som kommunen fått bäst betyg inom och ligger högt i jämförelsen.
– Möjligt att vi här har lyckats nå ut tydligare med vad som görs och det känns kul att de insatserna också uppfattas som positiva, säger Högfeldt.
Medborgarundersökningen skickades till ett slumpmässigt urval på 1 208 personer i åldrarna 18 år eller äldre. Av dessa besvarade 36 procent enkäten.