Strängnäs båtvarv växer snabbt i Eldsundsviken

Intresset är stort för att vinterförvara sin båt hos det nystartade Strängnäs båtvarv som nu expanderar genom att hyra ytterligare mark i Eldsundsviken.

Strängnäs2016-03-02 08:00

Det blev snabbt fullt på vinterförvaringen på Strängnäs båtvarv som startade sin verksamhet i höstas. Varvet huserar i verkstadslokaler en bit upp på land i det före detta regementsområdet. För närvarande förvaras ett 30-tal båtar inomhus och ett 20-tal utomhus.

– Vi är jätteglada över den positiva utvecklingen som har varit sedan vår uppstart i höstas, som nu gör att vi även får möjligheten att växa och erbjuda fler båt-, husbils- och husvagnsägare förvaring och service, säger Marcus Sundin, delägare i Strängnäs båtvarv.

Strängnäs båtvarv utökar nu sina verksamhetsytor tredubbelt. Ytterligare 3 200 kvadratmeter lokaler och mark hyrs av Vasallen som äger och arbetar med området Eldsundsviken.

– Vi expanderar och flyttar in i ytterligare byggnader under året. Totalt sett ska vi kunna förvara ett par hundra båtar inomhus och ett 50-tal utomhus, säger Marcus Sundin.

Strängnäs båtvarv har även ett avtal med Vasallen gällande båtvarvsverksamhet som sträcker sig långsiktigt till år 2025.

– Vi är ett fullservicevarv som utför polering, motorservice, vinterkonservering, träarbeten och den typen av tjänster.

Erik Engström är fastighetschef på Vasallen. Han menar att den sjönära miljön i Eldsundsviken passar båtvarv perfekt.

– Vi hoppas att den trevliga utvecklingen hos Strängnäs båtvarv kan vara början på en fortsatt utveckling av båt- och vattennärvaro i Eldsundsviken, säger han.

Just nu byggs även en sjösättningsramp för sjösättning och upptagning av båtar med en vikt upp till 50 ton. Sjösättningsrampen beräknas att vara klar under april. 

– Strängnäs blev under förra året en sjöräddningsstation, i dag erbjuder vi service till sjöräddning, polis och räddningstjänst. Den nya sjösättningsrampen kommer att utgöra en faktor som effektiviserar och underlättar vårt arbete som bland annat möjliggör för oss att, vid eventuella haverier, kunna torrsätta båtar snabbt, säger Marcus Sundin.

Rampen kommer att vara 24 meter lång. Längst ut kommer djupet att vara 3,20 meter.

– Vi ska kunna ta de största segelbåtarna. Vi vill inte begränsa oss till att enbart hantera motorbåtar.

Båtarna kommer att sjösättas och tas upp med hjälp av en hydraulisk vagn.

– Vi vet att det är det skonsammaste och mest miljövänliga sättet att hantera båtar. Det gör att vi inte har några klämskador som kan uppstå när du lyfter med en kran. Alla båtar här står med riktig kölpallning och sidostöttning. Då vet vi att båten vilar på i princip i samma sätt som den gör i vattnet. Vi har valt att jobba med kvalité och effektivitet, säger Marcus Sundin.

Strängnäs båtvarv planerar även att starta ett kundcenter och en butik i år. Marcus Sundin uppskattar att verksamheten kommer att ha sju anställda när den är fullt utbyggd kring 2018. Tre fjärdedelar av kunderna kommer från Stockholmsregionen.

– Det finns jättemycket förvaringshallar och varv i Stockholmsregionen, men de har givetvis ett högre kostnadsläge. Sedan finns det en fördel att åka in i Mälaren från Saltsjön eftersom man får köra lite vanligt vatten i stället för saltvatten genom maskinerna och tekniska komponenter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om