Det är nödvändigt att planera för framtida problem med saltvatteninträngning i Mälaren. Det är en av de mest alarmerande slutsatserna i en ny riskanalys, utförd av WSP Environmental Sverige på uppdrag av Mälarens vattenvårdsförbund.
– Ska den återgå till att bli en saltvattensvik, då blir det en havsvik i stället och vår dricksvattentäkt försvinner. Det är upp till oss som bor runt Mälaren. Vill vi ha kvar Mälaren som en sötvattensjö så behöver vi tänka till redan nu, säger Ingrid Hägermark till P4, Sveriges Radio.
Enbart i Stockholm med omnejd finns 25 kommuner, däribland Strängnäs, som hämtar sitt dricksvatten från Mälaren.
Enligt Länsstyrelserna finns det tre alternativ för hur en stigande havsvattennivå kan hanteras på lång sikt, efter 2100:
• Mälaren tillåts återgå till havsvik, vilket kräver ny dricksvattentäkt alternativt ny teknik för dricksvattenproduktion.
• Mälaren höjs i samma takt som havet, vilket innebär stor påverkan på bebyggelse och infrastruktur runt sjön.
• Barriärer och vallar byggs i skärgården.
Det framgår av analysen som framhåller att konsekvenserna för samhälle och ekologi kommer att bli omfattande, oavsett vilket alternativ som väljs.
Riskanalysen redogör även för andra typer av hot mot Mälarens vatten. Ett är ökad algblomning till följd av varmare temperatur.