När förskolebarn får syskon begränsas antalet timmar barnet får vara på förskolan. Det gäller i hela landet, men vissa kommuner, däribland Strängnäs, erbjuder längre vistelsetider än andra.
Grundregeln är att kommuner måste erbjuda barn till föräldralediga och arbetslösa minst 15 timmar på förskolan. 241 av 290 kommuner lägger sig på den miniminivån. Men Strängnäs är inte en av dessa. Här har föräldrar rätt till 20 timmar när ett förskolebarn får ett syskon.
I Sörmlands län är det sju av nio kommuner som höjer sig över den lägsta tillåtna nivån. Två kommuner är mer generösa än Strängnäs. Det är Trosa som erbjuder 24 timmars vistelsetid och Eskilstuna som låtar barn till föräldralediga vara i förskolan 25 timmar per vecka.
Arbetslösa har i de flesta kommuner samma regler som föräldralediga, men inte alltid. I Strängnäs kommun gäller dock samma regler för föräldralediga och arbetslösa.
För barn till föräldralediga och arbetslösa under tre år får föräldrarna betala barnomsorgstaxa. För barn mellan tre och fem års ålder är 15 timmars barnomsorg per vecka avgiftsfri.
Men om föräldrarna väljer att låta barnen gå på förskolan även de fem "extratimmarna" får de betala full barnomsavgift. Det berättar en barnomsorgsadministratör vid Strängnäs kommun för tidningen.
Avgiften sätts enligt samma princip som barnomsorgstaxan för barn till föräldrar som förvärvsarbetar. Taxan bestäms utifrån föräldrarnas sammanlagda bruttoinkomst. Vid 56 250 per månad gäller den högsta avgiften 1 688 kronor i månaden för första barnet, 1 125 för barn två och 563 kronor för det tredje barnet. För fjärde barnet och eventuella ytterligare syskon är förskoleavgiften 0 kronor.
Strängnäs kommun erbjuder inte barn till arbetslösa eller föräldralediga att gå på fritidshem.