Historieförfattaren om bombningar över Strängnäs

Natten den mellan 22 och 23 februari 1944 föll sovjetiska bomber över Strängnäs. Ett år senare råkar norska polistrupper stationerade vid Mälsåkers slott sätta byggnaden i brand. Författaren Geller Hardi-Kovacs berättar om när Strängnäs var med på ett hörn i världshistorien.

Gellert Hardi-Kovacs är aktuell med boken C-byrån hemligast av alla: berättelsen om Sverige hemliga underrättelse under andra världskriget.

Gellert Hardi-Kovacs är aktuell med boken C-byrån hemligast av alla: berättelsen om Sverige hemliga underrättelse under andra världskriget.

Foto: Albin Persson

Strängnäs2022-08-03 06:43

Händelserna fick han lära sig om under efterforskningen inför hans nyligen utgivna bok C-byrån hemligast av alla: berättelsen om Sveriges hemliga underrättelse under andra världskriget.

I den nästan fem hundra sidor långa boken redogör han för historier och händelser från vapenlager i Bromma till hemliga möten med utländsk militär. Och till och med till Mälsåkers slott på Selaön.

Där placerades, utbildades och utrustades norska soldater under täckmantel som tjänstgörande polisstyrkor. 

– De så kallade polisstyrkorna placerades på många platser i Sverige, bland annat på Mälsåkers slott där det till slut fanns några hundra norrmän, berättar Gellert Hardi-Kovacs.

undefined
Gellert Hardi-Kovacs, författare och Strängnäsbo, berättar om två händelser som placerat kommunen i centrum under andra världskriget.

De norska styrkorna på slottet verkar dock ha glömts bort en smula i den logistiska kedjan vilket ledde till tuffa förhållanden under det kallare halvåret. Det ledde till en katastrof som skulle komma att synas långt efter norrmännens avfärd.

– Det var ju väldigt kalla vindar under kriget, och för att värma sig bestämde sig norrmännen för att tända en brasa. Men och brasan ledde till en brand som delvis förstörde slottet.

Men det är inte första gången som effekterna av kriget blev synliga i Strängnäs kommun. Natten den 22 februari 1944, ett knappt år före branden på Mälsåkers slott, släppte sovjetunionen nio bomber i närheten av regementet i Strängnäs. Inga dog men två värnpliktiga fick splitterskador och fördes till sjukstugan.

Omständigheterna kring bombningarna är omdebatterade.

Klart är att den sovjetiska spionen Vasilij Sidorenko genom att inleda en relation med en dotter till en sergeant vid pansarregementet i Strängnäs lurat till sig hemliga försvarsuppgifter.

undefined
Strax sydost om P 10-området i Strängnäs finns en skylt som markerar platsen är en av bomberna föll.

Både Vasilij Sidorenko och familjen greps och samtliga dömdes till straffarbete.

Tre dagar efter bombningen släpps Vasilij Sidorenko efter att ha avtjänat endast åtta månader av sitt tolv år långa straff.

Den officiella förklaringen till bombningen är att sovjetiska plan navigerat fel och egentligen var menade att träffa finländska mål. Den teorin ger Gellert Hardi-Covacs inte mycket för.

– Det är för mycket tillfälligheter. Av alla potentiella mål som finns i Sverige bombar man just regementet, och till råga på allt släpps Sidorenko straxt efter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!