Strängnäs får ta hand om Mariefredsbornas kiss och bajs

Det som spolas ner i Mariefreds toaletter kommer att renas i Strängnäs framöver. Inför att det lokala avloppsverket ska läggas ner, pågår nu arbetet med den nya ledningen mellan städerna.

En ny överföringsledning mellan Mariefred och Strängnäs byggs nu, inför att reningsverket ska läggas ner.

Foto: Camilla Lillsebbas

Strängnäs2024-03-19 15:00

Det har snart gått sex år sedan Strängnäs kommunfullmäktige bestämde att Mariefred avloppsreningsverk ska läggas ner och att skiten, bokstavligen, i stället ska forslas till Strängnäs.

– Mariefred har vuxit och fortsätter att växa, och vi närmar oss taket för vad reningsverket klarar av, säger projektledaren Mikael Rehnholm från Eskilstuna Strängnäs energi och miljö, Esem.

undefined
I marken under Mikael Rehnholm och Niklas Qvarfordt ska överföringsledningen tryckas fram, från sjön och vidare mot Marielundsrondellen som ligger bakom de röda husen i bild.

Arbetet har pågått länge på pappret, men nu börjar det bli synligt även för Mariefredsborna. På flera ställen, bland annat vid småbåtshamnen och gästhamnen i centrala Mariefred, finns informationsskyltar uppställda.

En karta visar att den nya överföringsledningen ska börja vid nuvarande reningsverket bortom kriminalvårdsanstalten. Sedan diagonalt över åkern från T-korsningen vid Bondängen till gångvägen mot Strandbadet. Där, i vassen ungefär mellan Fjärde och Femte backe, ska 6,5 kilometer sjöledning ta vid. Nedanför Marielunds gård ska ledningen leta sig upp på land igen, likaså en ny ledning som dras från Hedlandet för att kiss och bajs därifrån inte ska behöva ta omvägen till Mariefred.

undefined
Detta är ledningar som, så snart isen släppt, ska läggas ner i vattnet utanför Edsala. De ligger nu på åker mellan Bondängen och gångvägen till Strandbadet.
undefined
Informationsskyltar finns på olika platser i Mariefred och Marielund, bland annat här vid småbåtshamnen.

Parallellt med ett dike ska de två ledningarna runda de nordligaste delarna av Marielund. Nära rondellen går de under väg 223 och därefter parallellt med vägen, under järnvägen och E 20 och sedan längs motorvägen i riktning mot Strängnäs. Vid halkbanan, i höjd med avfarten mot Åkers styckebruk, ska de kopplas på det befintliga ledningsnätet.

– Nu väntar vi bara på att isen ska släppa. Sen kommer vi börja med att lägga ner ledningen från Edsala-sidan, säger Niklas Qvarfordt, projekteringsledare vid Tuna entreprenad, som vunnit Esems upphandling av såväl projektet med överföringsledningen från Mariefred som det att bygga ut och bygga om Strängnäs reningsverk.

undefined
Niklas Qvarfordt är projekteringsledare vid Tuna entreprenad, som vunnit upphandlingen om att få göra jobbet. Mikael Rehnholm från Eskilstuna Strängnäs energi och miljö är projektledare.
undefined
Mikael Rehnholm från Esem och Niklas Qvarfordt från Tuna entreprenad, i projektkontoret som ligger intill Marielundsrondellen.

Delar av den nya överföringsledningen ligger redan nu på åkern vid Bondängen, i väntan på varmare dagar. Då kommer den att föras ut på sjön och sedan sänkas ner, 400 meter åt gången. Som djupast längs ledningssträckan är det tolv meter ner till botten.

Arbetet med att få ner ledningen Edsala–Marielund i Mälaren kommer att pågå under våren och sommaren, Hedlandet–Marielund sensommar och höst. Och då gäller det för båtfolk i viken att vara observanta. Ledningsdelar som flyter på vattenytan kommer att vara utmärkta med gula bojar och blinkfyrar, och det är inte tillåtet att passera mellan dessa.

Strängnäsföretaget SUAB är också inkopplat för dykningsarbeten, och när dessa pågår kommer blåvita dykflaggor att sättas upp. Båtfolk måste hålla 200 meters avstånd till flaggorna.

– Allt handlar om arbetsmiljö och säkerhet, för de som gör jobbet men också för tredje man, säger Niklas Qvarfordt.

undefined
Arbetspasset börjar 06.30 så för Kenneth Henriksson, längst ner till vänster, är det dags för matlåda när tidningen tittar in i projektkontoret vid 09.30. Amjad Hudfa och Mattias Hansson äter smörgås.

Utöver de 6,5 kilometerna sjöledning är det 7,9 kilometer som ska till på land inom projektet. Stora delar av ledningen kommer att tryckas fram horisontellt under marken genom så kallad styrd borrning, ett alternativ till traditionell schaktning.

– Det blir en mindre påverkan på marken, och mindre massor att köra bort för deponi. Med den här tekniken gräver man i stället gropar som man borrar sig fram mellan, man skarvar ledningarna och borrar sig vidare, säger Niklas Qvarfordt.

Överföringsledningen mellan Mariefred och Strängnäs ska tas i drift vid årsskiftet 2025/2026.

Karta: Här ska nya ledningen kopplas på den befintliga
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!