Strängnäs fortsätter att tappa i skoljämförelse

Även i år rasar Strängnäs i Lärarförbundets rankning av de bästa skolkommunerna. Både politiker och fackförbund sätter stort hopp till den nya utbildningschefen och det utvecklingsprogram han ska ta fram.

Strängnäs2016-10-03 16:14

"Från att ha varit den kommun som har klättrat mest har 290 kommuner rankas utifrån olika skolkriterier.

– Strängnäs är en friskoletät kommun och det gör jämförelsen med andra kommuner lite ojämn. Men det spelar ingen roll. Strängnäs ligger risigt till och det är oerhört trist. Vad som behövs är mer pengar till skolan, säger Charlotta Bergquist som är vice ordförande för Lärarförbundet i Strängnäs.

Patric Johansson, moderat ordförande i Strängnäs barn- och utbildningsnämnd, betraktar jämförelsen som en ögonblicksbild. Den bygger på uppgifter för 2015 – ett år som präglades av besparingar i kommunens skolverksamheter. 2016 gavs barn- och utbildningsnämnden mer pengar, så Patric Johanssons förhoppning är att Strängnäs får en bättre placering i 2017 års topplista.

– Vi har en jätteutmaning framför oss, men jag är ändå positiv. För att få till en långsiktigt hållbar kvalitetsutveckling måste man först ha ett långsiktigt ledarskap på plats. Det har vi nu i Tony Lööw som utbildningschef och flera nya rektorer som också är på plats, säger Patric Johansson.

För ett år sedan sa du att du skulle granska Strängnäs resultat i vart och ett av de olika kriterierna. Vad har analysen lett fram till?

– Slutsatsen att vi måste arbeta mer långsiktigt. Nu har ju Tony Lööw fått i uppdrag att ta fram ett skolutvecklingsprogram för 2017–2023. Många av kriterierna i rankningen har med lärarsituationen att göra och utvecklingsprogrammet kommer att tackla sådant som sjukskrivningar, lärarlöner och lärartäthet.

Just lärartätheten är det kriterium som Strängnäs får sämst placering i, plats 288 av 290. Ekonomiska resurser till skolan och andelen friska lärare är andra kriterier som drar ner resultatet.

Även Charlotta Bergquist tar upp en stabiliserad skolledning som en möjlig framgångsfaktor för kommande jämförelser.

– Vi har bytt chefer på barn- och utbildningskontoret flera gånger under några års tid. Nu hoppas vi att Tony Lööw blir kvar. Han verkar tro på skolan och har en vilja att utveckla den. Inte för att säga att de andra inte har gjort det, men de har varit här så kort tid, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!