Mariefredsbon Eva Stilling, 61, och gotlänningen Ingrid M Hallberg, 66, har skrivit en roman tillsammans som släpptes tidigare i år. Men det är inte vilken roman som helst utan en som med feelgoodkänsla handlar om död, sorg och förlust och där en begravningsbyrå står i centrum. Dessutom utspelar sig det hela i Strängnäs.
– Vi funderade fram och tillbaka, och var inne på Nynäshamn ett tag eftersom det är lite halva vägen mellan Mariefred och Gotland, men sen landade vi i att Strängnäs skulle passa bättre. Staden har en bra storlek, en domkyrka och fin miljö. Dessutom har jag nära till att kolla upp detaljer, säger Eva Stilling som är språkkonsult i botten och för närvarande arbetar med utbildning av språkombudsutbildare i kombination med skrivandet. Hon är också erfaren skrivlärare.
Idén att ha en begravningsbyrå som skådeplats var något som Ingrid burit på ett tag när hon träffade Eva och de började spåna på ett gemensamt skrivprojekt.
– Vi visste också att vi ville ha en kvinna i vår ålder i centrum, som gjorde en omstart i livet.
Med de förutsättningarna började de skriva sig framåt, först ett provkapitel och sedan genom att ta ansvar för varsin av de två huvudkaraktärerna Meta och Liz. Deras röster behövde bli olika men samtidigt konsekventa.
Men hur går det till att vara två författare till en bok?
– Vi är "mamma" åt ungefär hälften av kapitlen var. Person A skrev ett utkast för ett kapitel, sen gav person B respons och person A bearbetade utifrån den innan texten gick tillbaka till person B. Då var hon fri att ändra hur hon ville, men om det var fråga om stora strykningar pratade vi om det först, säger Eva Stilling.
Boken består av tolv kapitel, ett för varje månad under begravningsbyråns första år. Eva och Ingrid började skriva redan 2015, men skrivandet intensifierades under pandemin, som också skildras i boken.
– Det var inte självklart att skriva in pandemin, men eftersom den påverkade begravningsbranschen så pass mycket så valde vi ändå att göra så.
Eva och Ingrid har haft kontakt med såväl traditionella begravningsbyråer som nätbaserade, och har även fått boken faktagranskad av folk i branschen.
– De tyckte det var jätteroligt med en bok om dem, och kom med en hel del bra feedback om detaljer.
Hur mycket är taget ur verkligheten?
– Nästan alla kapitel bottnar i sådant vi hört har hänt i verkligheten, men som vi skrivit om såklart. Och vi har inte tagit några exempel från vår egen närhet.
Hur har det här påverkat din syn på döden?
– Det har känts spännande och viktigt att utforska andras känslor kring död och sorg, det har fått mig att fundera kring mina egna upplevelser. Det finns så många olika känslor som kan dyka upp som man inte pratar om, säger Eva Stilling och berättar att tanken med boken har varit att närma sig ämnet lite humoristiskt och annorlunda, men ändå seriöst.
Boken har ännu inte rönt någon större uppmärksamhet i orten där den utspelas, men däremot i Mariefred och på Gotland där författarna bor. Men nu har TV4 uppmärksammat den och författarduon gästade morgonsoffan på Trettondagen.
– De blev nyfikna på temat döden, och att vi är två som skrivit tillsammans. Ja, och även att vi båda är 60+, vad nu det spelar för roll, säger Eva, men konstaterar också att det är många i just den åldern som drömmer om att skriva en bok.