En solig dag i mitten av maj träffar vi honom liksom Per Magnusson, klubbchef, och Mats Pilö, vice klubbchef på den stadsnära banan.
Nyligen blev det klart att Strängnäs GK får 281 000 kronor i bidrag från Klimatfond Strängnäs.
– Vi hade ansökt om en betydligt högre summa, men är jätteglada ändå, berättar Peter Jedar.
De slantar som nu trillar in är öronmärkta för inköp av klubbens första robotgräsklippare.
– Innan vi bestämmer oss kommer vi att testa två modeller. Det är högaktuellt nu. Men testerna hade gjorts tidigare om det inte varit så blött på banan under våren, berättar Per Magnusson.
En normalstor robotgräsklippare kostar cirka 350 000 kronor.
– Visionen är att enbart ha robotklippare. De vi har nu går på diesel, förklarar Per Magnusson.
– Det här ligger helt rätt i tiden, tycker Mats Pilö, före detta elitspelare i golf som anställdes av klubben i början av året.
Tanken är att klubben sparar in stora summor på driftkostnader (årligen går det åt 17 000 liter fossilt bränsle) utan att någon ur banpersonalen ska behöva bli uppsagd.
– Vi omfördelar resurser, säger Per Magnusson.
Ansökan till Klimatfond Strängnäs – som kan dela ut 10 miljoner årligen till bland annat föreningar, företag, kommunala nämnder, förvaltningar och bolag – gjordes i slutet av 2023, med dåvarande ordföranden Bengt Johansson som huvudman.
En robotgräsklippare styrs av gps- eller satellitsändare och klarar av ett cirka 5 000 kvadratmeter stort område.
Klubben räknar nu med en annorlunda klippning, inte minst i ruffen och semiruffen, alltså områdena som omger fairway – den finklippta delen av banorna mellan utslagsplats och green.
– Robotklipparen klipper bra men lämnar lite marginal till hindren, såsom bunkrar och vatten, vilket innebär att man på sina håll får efterklippa manuellt, säger Per Magnusson.
Alla kanske inte uppskattar synen, men Strängnäs Gk låter efter avverkning rishögar, grenar och stammar ligga kvar i terrängen i banans omedelbara närhet. Detta för att öka insekternas närvaro och gynna pollineringen. Nästa steg är att släppa upp ängar.
Ytterligare en del av klubbens klimatsmarta initiativ är satsningen på solceller. Man samarbetar med lokala företaget Energy effective solutions och har fått anläggningsstöd på närmare 280 000 kronor från RF Sisu Södermanland. Därför pryds även maskinhallen med solpaneler på taket.
Energy effective solutions såg också till att laddare för elbilar installerades vid parkeringen.
– Vi söker medel där vi kan, poängterar Peter Jedar.
Annars skulle ni tvingas höja medlemsavgifterna?
– Ja, vi har inga andra inkomster.
På sitt årsmöte beslutade Svenska Golfförbundet om en satsning på biologisk mångfald på golfbanan, varifrån det nu finns medel för klubbarna att söka.
Strängnäs GK (med cirka 1 200 medlemmar i fjol) har även jobbat ihop med En vild idé – en nystartad förening som brinner för att hjälpa till att rädda vilda bin, humlor och andra pollinerare – och haft naturskyddsföreningen på besök.
– Vi vill att våra barnbarnsbarn ska kunna spela golf här också. Strängnäs GK ska en verksamhet med bra värdegrund, och vi har ett fantastiskt läge, fastslår Peter Jedar.
I sin nästa ansökan hos Strängnäs Klimatfond vill klubben ha ett bidrag till en eldriven truck.