Den senaste statistiken, med siffror från 2021, visar att 14,2 procent av Sveriges befolkning bor i hushåll med låg ekonomisk standard. 2015 låg nivån på 13,7 procent.
Under samma period ökade dock andelen boende i hushåll med hög ekonomisk standard från 5,2 procent till 5,7 procent.
Kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt (M) säger att en viktig del i arbetet med inkomstklyftorna i kommunen är att säkerställa att det finns ett starkt företagsklimat.
– Det ska finnas goda förutsättningar till arbete och för våra företag att utvecklas, för att säkerställa att vi minskar de här klyftorna framåt, säger han.
Hur kommer det sig att klyftorna är störst i vår kommun?
– En del av det kan säkert vara för att vi är en kommun som växer. Vi växer runt våra noder, vilket gör att vi har en varierad bostadsbebyggelse och blandad befolkningsstruktur.
I Strängnäs bodde 10,2 procent av kommunens invånare i hushåll med låg ekonomisk standard 2015. Till 2021 hade den siffran växt till 11,6 procent. Motsvarande procent för invånare i hushåll med hög ekonomisk standard var 5,4 procent 2015 och 5,7 procent 2021.
Enligt Jacob Högfeldt kan ökningen under den här perioden bero på ett oroligt omvärldsläge och ett generellt stort mottagande till Sverige.
– Strängnäs har under de senaste åren varit en del i det viktiga arbetet. Det tror jag kan vara en parameter i detta, men det här är ju siffror som vi kommer att titta på och analysera.
Innebär de här klyftorna ett problem för kommunen?
– Jag tror att ett i starkt samhälle är det viktigt att säkerställa att klyftorna inte blir för stora. Och att därmed jobba med att ge alla våra invånare förutsättningar att göra livsresor genom bland annat utbildning.
Kommunalrådet Anders Härnbro (S) menar att inkomstklyftorna i Strängnäs är ett stort problem.
– Statistiken visar på att ojämlikheten ökat i Sverige sen decennier tillbaka. En intressant aspekt är dock att statistiken inte redovisar kapitalinkomster, vilket kan förstärka skillnaden i kommuner som Strängnäs.
Han fortsätter:
– Strängnäs står inför samma kommunala utmaningar som andra kommuner, som att ordna jobb och utbildning, med mera. Så det här är en påminnelse om att fortsätta skapa möjligheter för de som ännu inte har ett bra jobb, eller ett jobb överhuvudtaget, och hjälpa dem med att skaffa en bättre ekonomisk inkomstnivå.