Det var 20 politiker som valde att lämna kommunfullmäktige i Strängnäs i förtid under förra mandatperioden. Siffran är så hög att Strängnäs hamnar bland de tio kommuner i landet som hade flest avhopp. Strängnäs hade 36 procent avhopp medan rikssnittet var 21 procent. Föregående mandatperiod, 2014–2018, var det också många avhopp, 21 stycken.
– I de fall där jag känner till orsaken har det varit väldigt skiftande. Det har varit på grund av att man har ett krävande arbete, familjeförhållanden, avflyttning eller studier. Jag ser ingen generell orsak till majoriteten av avhoppen men det är olyckligt att många lämnade förra mandatperioden, säger Magnus Stuart, valberedningens ordförande och gruppledare för Moderaterna i fullmäktige.
Upplever du att de som ger sig in i politiken vet vad som förväntas av dem och hur mycket tid de behöver avsätta?
– Det är nog väldigt skiftande.
Vad ges det för utbildning?
– Det sköts partiinternt och av kommunen. I Moderaterna har alla som nomineras till fullmäktige intervjuats av valberedningen och fått mycket information om vad det innebär att sitta i kommunfullmäktige. Strängnäs kommun hade också nyligen utbildning där alla ledamöter och ersättare i fullmäktige var inbjudna. Jag tror att det var runt 80 personer där så intresset var stort.
När det gäller ledamöter till kommunens nämnder har systemet precis ändrats så att de väljs på ett i stället för fyra år som tidigare.
– Det har med det här att göra, att fyra år kan vara en lång period. Det är också väldigt många som har lämnat sina uppdrag i nämnderna, men de är också ofta samma personer som har lämnat kommunfullmäktige.
Miljöpartiet är ett parti som hade problem med att fylla sina platser efter avhopp under förra mandatperioden. En plats stod vakant från sommaren 2021 och mandatperioden ut. Dessutom hade partiet bara fyra nominerade personer på sin lista inför höstens kommunval.
– Det är en utmaning att få folk att engagera sig. Många tror att det innebär mycket tid och offentlighet men man kan engagera sig bara några timmar och internt i partiet. Det är svårt att kommunicera att det finns en flexibilitet, säger Ove Jansson, gruppledare för Miljöpartiet.
Han känner sig dock hoppfull inför den mandatperiod som just påbörjats.
– Vi har fått många nya medlemmar på nya poster efter valet och det känns väldigt kul.