Strängnäs kan få stadsmission: "Det här är inte ett tillfälligt problem"

Kyrkorna och kommunen sneglar på Eskilstuna stadsmission – som gärna skulle starta en filial i Strängnäs.

Strängnäs2016-11-24 10:07

Stämningen mellan parterna i projekt Vinternatt beskrevs som frostig, när tidningen i förra veckan berättade att den grupp EU-migranter som bott i husvagnar på både kommunal och privat mark blivit avhysta flera gånger. Detta efter att Strängnäs kommun beslutat att inte längre tillåta att husvagnar ställs upp utan tillstånd och bygglov.

Men känslorna tycks ha tinat efter ett möte mellan pingstkyrkan, svenska kyrkan och Strängnäs kommun. Pingstpastor Fredrik Olsson beskriver mötet som bra.

– Vi är alla överens om att det här inte är ett tillfälligt problem. Även om vi gör insatser i Rumänien så kommer vi inte få en snabb lösning på situationen, utan vi kommer att se den här gruppen i Sverige under flera år framöver. Kommunen och civilsamhället måste jobba tillsammans för att hitta en bra lösning, och exakt vad det är ska vi träffas flera gånger för att diskutera, berättar han.

Tomas Lindroos, direktor för Eskilstuna stadsmission, deltog också på mötet. Han hade bjudits in för att berätta om den relativt nystartade stadsmissionen i grannkommunen, som bland annat driver ett härbärge för bostadslösa och dagverksamhet för utsatta EU-migranter. Eskilstuna stadsmission har ett samverkansavtal med Eskilstuna kommun. Enligt Lindroos är det möjligt att teckna ett sådant avtal även med Strängnäs kommun, starta en Strängnäsfilial och bedriva lokal verksamhet.

– Vi ser jättepositivt på ett sådant samarbete. Det vore en naturlig utveckling av vår verksamhet, Strängnäs är närliggande och har mycket utbyte med Eskilstuna på andra punkter. Vi har inte kommit dithän att vi diskuterar den frågan på allvar, men jag uppfattade att Strängnäs kommun var väldigt intresserad av att veta hur vi samarbetar med Eskilstuna kommun, säger han.

Den här vintern upplåter pingstförsamlingen och domkyrkoförsamlingen sovplatser för sammanlagt 30 EU-migranter, som jobbar eller tigger om pengar på olika platser i framför allt Strängnäs centrum och Mariefred. Men Fredrik Olsson har sedan tidigare deklarerat att det nu, detta tredje år, är den sista vintern som pingstkyrkan gör så.

– Det känns som att kommunen förstått det budskapet. Det finns olika vägar att gå. Man kan skapa något slags camping där de kan ha sina husvagnar, då är det inte olagligt längre. Ett annat alternativ är att skapa någon form av härbärge, kanske tillsammans med Stadsmissionen. Vi ska fortsätta samtalen hur vi gör till nästa vinter. I år är den akuta situationen löst av kyrkorna, säger Fredrik Olsson.

Tidningen har sökt Strängnäs kommunalråd Jacob Högfeldt (M).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!