Här hyr Strängnäs kommun kontorsplatser – i huvudstaden

Strängnäs kommun hyr kontorsplatser på Vasagatan i Stockholm.
Notan hitintills: Nära 400 000 kronor, exklusive moms.
– Detta är ett sätt att prova om det här kan göra oss till en ännu attraktivare arbetsgivare, säger kommundirektör Lars Ekström.

I gamla posthuset på Vasagatan i Stockholm hyr Strängnäs kommun kontorsplatser i en lounge.

I gamla posthuset på Vasagatan i Stockholm hyr Strängnäs kommun kontorsplatser i en lounge.

Foto: Strengnäs Tidning

Strängnäs2025-03-21 05:34

Nyheten i korthet

  • Strängnäs kommun har hyrt kontorsplatser i Stockholm sedan augusti förra året, med en kostnad på nästan 400 000 kronor exklusive moms.
  • Kommundirektör Lars Ekström menar att detta är ett sätt att göra kommunen till en mer attraktiv arbetsgivare och effektivisera arbetet.
  • Från och med 1 april kommer kommunen att hyra fem platser istället för tio, vilket halverar kostnaden.

Sedan 15 augusti i fjol har Strängnäs kommun hyrt kontorsplatser i ett öppet kontorslandskap, även kallad lounge, i det gamla posthuset i Stockholm. Fastigheten ligger mycket centralt. Adressen är Vasagatan 28, några få minuters promenad från Stockholms centralstation.

Kostnaden per månad har varit 45 000 kronor exklusive moms. Kommunen har fram tills nu hyrt tio platser i loungen men från och med den 1 april hyrs fem platser och då blir kostnaden 22 500 kronor i månaden. Hitintills har Strängnäs kommun betalat nära 400 000 kronor exklusive moms för kontorsplatserna samt hyra av konferensrum vid ett tillfälle. Tidningen har inte räknat med fakturor som skickats ut från företaget men ännu inte förfallit.

Frågan är varför Strängnäs kommun behöver hyra kontorsplatser i Stockholm.

– Av flera skäl. Det ena är att möjliggöra en arbetsplats när man är på möten i Stockholm och kunna effektivisera sitt arbete bättre. Det andra skälet är att vi bygger om kommunhuset. De medarbetare som har sin bostad i Stockholm kan ha lättare att nå en kontorsplats om man har möjlighet till det i Stockholm, säger Kenneth Sjöstrand, projektledare på Strängnäs kommun.

Vem använder platserna?

– Det är öppet för alla medarbetare i kommunen. Platserna går att boka via vårt bokningssystem.

Hur mycket används kontorsplatserna?

– Det varierar från månad till månad. Skulle det vara så att intresset inte är så stort som ledningen vill då har vi möjlighet att justera antalet platser.

undefined
Gamla posthuset på Vasagatan 28 i Stockholm.

Varför kan de anställda inte jobba i kommunens lokaler i Strängnäs?

– Jo, det kan de. Men en del anställda har möten eller konferenser i Stockholm. Det är för att effektivisera arbetsdagen eller skapa en plats för möten, både över gränser med andra kommuner och organisationer men också med andra i kommunen.

Men när Strängnäs träffar andra kommuner, är det inte ofta Sörmlandskommuner?

– Men det är en del som åker upp på möten med SKR (Sveriges kommuner och regioner) så då är det praktiskt att ha lokaler där uppe.

Varför kan de som bor i Stockholm inte jobba hemifrån?

– Det är klart att de kan. Men det där beror ju på hur ens bostad ser ut. Istället för att sitta vid köksbordet hemma kanske alternativet att åka och sitta vid en ergonomisk arbetsplats är bättre ur alla synvinklar.

Hur kom ni fram till att kontorsplatser skulle hyras just här i gamla posthuset?

– Vi gick ut med en upphandling och frågade fyra leverantörer i Stockholm om den här typen av kontorshotellösningar. Sedan fick ledningsgruppen välja vad man föredrog. Man valde att man bara ville ha så kallade touchdown-platser. Det innebär att man kommer till en lounge, en öppen yta med kontorsrum, mindre mötesbås och telefonbås, man väljer en plats när man kommer dit. Det är inte så att vi har hyrt ett kontor på plats.

Det är kommundirektör Lars Ekström som har undertecknat kontrakten mellan kommunen och det företag som hyr ut. Även han får frågan varför kommunen hyr kontorsplatserna:

– För att vi håller på och bygger om kommunhuset. Detta är ett sätt att prova om det här kan göra oss till en ännu attraktivare arbetsgivare i och med att vi finns på Stockholms arbetsmarknad.

Varför kan ni när kommunhuset byggs om inte hyra lokaler i Strängnäs?

– Vi har också medarbetare som bor i Stockholm. Det här är ett sätt att prova om det kan vara attraktivt, att behålla kompetens.

Har det visat sig vara det?

– Vi har inte gjort en fullständig utvärdering men det kommer vi att göra framöver.

undefined
Lars Ekström är kommundirektör i Strängnäs. Här är han fotad i kommunhuset i Strängnäs.

Varför är det lönt att ha kontor i Stockholm när det tar runt 45 minuter med tåg till Strängnäs?

– Vi måste prova saker och det är det vi gör här.

På vilket sätt gynnar det kommuninvånarna att ni hyr dessa platser?

– Kan vi behålla kompetens, och kanske locka ny kompetens på den tuffa marknad som finns just nu, då gynnar det invånarna.

Behöver de anställda inte vara på plats i Strängnäs?

– Det är inte meningen att man ska vara i Stockholm på Stockholmskontoret alltid. Det är en möjlighet att någon dag i veckan kunna vara där.

Hyran belastar kommunstyrelsens budget.

Det finns andra nämnder, som socialnämnden och kulturnämnden, som har behövt spara pengar. Är det då rätt att lägga pengar på kontorshyra i Stockholm?

– Vår bedömning är att vi behöver alternativa arbetsplatser också. Men det är en försöksverksamhet. Vi gör det för att se om det här är bra eller dåligt. Men hög kompetens och möjlighet att rekrytera kompetenta medarbetare är ju värt pengarna om vi ser det resultatet.

Karta: Posthuset, Stockholm
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!