Strängnäs kommun har alltid köpt el från sitt eget bolag, Sevab. Men sedan den 1 mars är det Mälarenergi AB, som ägs av Västerås stad, som står för ljuset i kommunens fastigheter. Avtalet gäller i minst två och högst fyra år.
– Man kan tycka vad man vill om det men vi måste följa lagstiftningen, säger Lars Keyser, vd för Strängnäs fastighets AB och Strängnäs bostads AB.
Han syftar på lagen om offentlig upphandling. Den reglerar inköp som görs av verksamheter som finansieras av skattemedel, för att skattebetalarna ska få ut högsta möjliga kvalitet för sina pengar.
I slutet av 2015 gick SFAB, SBAB och Strängnäs kommun ut med ett så kallat förfrågningsunderlag, första steget i upphandlingsprocessen. Fem bolag lämnade anbud, varav fyra kvalificerade sig för utvärdering.
– Alla fyra uppfyllde våra kvalitetskrav. I det här fallet var det priset som var avgörande. Sevab prisade bort sig helt enkelt, säger Lars Keyser.
Sevab både producerar egen el och köper in el från den nordiska marknaden. Enligt Fredrik Stake, chef för affärsområdet marknad och försäljning, kunde bolaget inte erbjuda kommunen ett lägre pris.
– Vi har gett vårt bästa pris. Det är en pytteliten marginal på affären med Strängnäs kommun. Vi är inte beredda att göra en minusaffär, säger han.
Strängnäs kommun och dess fastighetsbolag stod för omkring nio procent av Sevabs elhandel, räknat i antal kilowattimmar. Att ha förlorat sin ägare som kund påverkar ekonomin negativt. Intäkterna till dotterbolaget Sevab energiförsäljning AB har minskat med 12,7 miljoner kronor under året – men inverkan på resultatet är betydligt lägre.
Sevab energiförsäljning AB räknade med drygt 1 miljon kronor i överskott vid årets slut, när budgeten för 2016 spikades. I ett bokslut för årets åtta första månader skrivs förväntningarna ner med 2,6 miljoner kronor; prognosen lyder i stället 1,6 miljoner kronor i underskott. Men att ha tappat Strängnäs kommun som kund står inte för mer än 100 000 kronor av det försämrade resultatet, enligt Fredrik Stake.
– Nästan hela tappet beror på en köldknäpp i början av januari. Samtidigt som elpriserna går upp så skjuter förbrukningen i höjden, säger han.
Enligt bokslutet för augusti har även Sevabs totala ekonomi försvagats. Nu lyder prognosen att det blir ett överskott på 14,5 miljoner kronor vid årets slut – vilket är 5,3 miljoner kronor lägre än bolaget räknade med inför 2016.