Om utsläppen fortsätter som i dag, så är Strängnäs kommuns lokala koldioxidbudget slut om fyra år.
För att få budgeten att räcka i 23 år – till år 2045, som Sverige har som bortre gräns för att nå netto noll-utsläpp – så krävs att utsläppen omedelbart minskar med i snitt 17,4 procent per år inom alla sektorer.
Det här åskådliggörs i det verktyg som Strängnäs kommun i dag lanserar på sin hemsida.
– Det är tydligt hur bråttom det är och att alla behöver bidra, säger miljökoordinator Elin Hjorth.
Organisationen Strängnäs kommun har betalat 113 750 kronor för tillgång till verktyget Climatevisualizer under ett år. Men budgeten omfattar hela kommunen som geografisk plats, och alla människor som bor eller verkar inom dess gränser.
– Kommunen har inte rådighet över alla sektorer, vi kan inte tvinga privatpersoner och företag att genomföra förändringar. Men vi har möjlighet att informera, säger kommunalrådet Anders Härnbro (S).
Det är bråttom, understryker både hon och Anders Härnbro, men det är inte omöjligt. En sektor där utsläppen har minskat kraftigt är uppvärmning, framför allt av bostäder och lokaler. I Strängnäs stod dessa för 13 procent av alla utsläpp år 2000 – och 1 procent 2019.
– Det är tack vare fjärrvärme och värmepumpar som har ersatt oljepannor. Det visar att kostsamma investeringar ger effekt, säger Anders Härnbo med adress till fjärrvärmeverket som kommunen nu äger 20 procent av.