Strängnäs räddningstjänst firar 40 som heltidsstyrka

Grattis säger tidningen till den lokala räddningstjänsten. I januari är det nämligen 40 år sedan brandkåren blev bemannad på heltid. "Mycket har förfinats under den här perioden", säger Tommy Jansson, ställföreträdande chef.

Torbjörn Pettersson och Tommy Jansson minns tiden när Strängnäs övergick till räddningstjänst på heltid. Det hände för exakt 40 år sedan och i en annan, mindre lokal.

Torbjörn Pettersson och Tommy Jansson minns tiden när Strängnäs övergick till räddningstjänst på heltid. Det hände för exakt 40 år sedan och i en annan, mindre lokal.

Foto: Lars Kilström

Strängnäs2022-01-19 16:43

Redan under gymnasiet fick han möjlighet att jobba som deltidare på Strängnäs räddningstjänst som då var inhyst i ett hus på Sörgärdsgatan.

– Rektorn gick med på att jag kunde försvinna iväg på larm eftersom jag uttryckt min ambition om att bli brandingenjör, vilket jag också utbildade mig till, säger Tommy Jansson.

– Jag var uppväxt på brandkåren eftersom pappa jobbade där.

undefined
Tommy Jansson, nu ställföreträdande chef på Strängnäs räddningstjänst tillsammans med Torbjörn Pettersson, räddningschef som gick i pension 2001 och fanns med i planeringen av den nya stationen vid Kilenrondellen.

Vi träffar honom och Torbjörn Pettersson, räddningschef till och med 2001, i det nuvarande högkvarteret vid Kilenkrysset.

– Jag ägnade mycket tid åt att planera den här stationen, säger Torbjörn Pettersson, 85 år.

Men redan drygt 15 år före flytten hade han varit delaktig i att räddningstjänsten övergick till att bli dygnet runt-bemannad.

– Deltidsbrandmännen var inte nöjda med sitt schema som innebar beredskap två veckor i följd. De krävde att beredskap var tredje vecka skulle införas, säger Torbjörn Pettersson.

undefined
Brandkåren i Strängnäs blev heltidsbemannad i januari 1982, alltså för exakt 40 år sedan.

Via politiska beslut kunde förändringen genomföras på nyåret 1982. Då hade bland annat två förmän från Södertälje anställts, plus att flera av de som jobbat deltid fick fast jobb.

– Organisationen blev effektivare, vi kunde göra snabbare insatser och kompetensutbildningen ökade, säger Torbjörn Pettersson.

Tommy Jansson låg i lumpen när övergången skedde. Men sommaren 1982 fick han ett vikariat som skulle leda till fast anställning. 1987 försvann han för att vidareutbilda sig. Nu mot slutet av yrkeslivet är Tommy Jansson tillbaka inom Strängnäs räddningstjänst.

– Det var fantastiskt kul att få gå över till heltidsarbete. Jag minns den positiva atmosfären, berättar 60-åringen.

undefined
Tommy Jansson och Torbjörn Pettersson tittar på tidningsklipp från tidigt 1980-tal.

För första gången fick personalen därmed möjlighet att sova på jobbet. Fem timmar var avsatta för vila nattetid. I en intervju med denna tidning från nyåret 1982 berättade nyanställda John Petersson:

– Man sover inte lika tungt när man är i tjänst.

Apropå sömn och vila: Flera av de deltidare som var anslutna till den gamla stationen hade lägenheter i byggnaden men gick till andra jobb dagtid.

undefined
Den tidigare mer centralt belägna brandstationen hade inte alls samma faciliteter.

I dag arbetar drygt 30 personer på räddningstjänsten i Strängnäs. Det finns fem pass med fem brandmän i varje. Att jämföra med siffrorna från 1982 – fyra arbetslag med fyra personer i varje.

– En hel del teknik har tillkommit, annars handlar det mest om förfiningar, säger Tommy Jansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!