Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, beskriver ett skyddsrum som "en del av en byggnad med förstärkta väggar och dörrar som kan stå emot tryckvågor från bomber, brand och bråte från rasande hus".
Skyddsrummen känns igen via skylten med en orange fyrkant och en blå triangel inuti, som varje rum är märkt med. Många är nog vana vid att de sitter på dörren till vad som används som ett förrådsutrymme, cykelrum eller föreningslokal. Faktum är att det är helt okej i fredstid, enligt MSB, men det finns ett krav på att skyddsrummet ska kunna rensas och ställas i ordning inom två dygn.
Det är ägaren till fastigheten som ansvarar för underhåll av skyddsrummet och att det iordningställs vid behov.
Strängnäs kommun, som är en storägare av fastigheter genom de kommunägda företagen Strängnäs fastighets AB och Strängnäs bostads AB, ansvarar således för flera skyddsrum i kommunen.
2019 påbörjades en inventering av kommunens skyddsrum. Arbetet har sedan dess avstannat i omgångar, då ekonomin gjorde att annat behövde prioriteras. Det berättar Camilla Lilja, förvaltare med ansvar för verksamhetsfastigheterna, alltså de av SFAB ägda fastigheterna som inte är bostadshus. Förra veckan återstartade dock SFAB arbetet med en större inventering av skyddsrummen.
– Åtgärdsplaner kommer att tas fram, hur lång tid det kommer att ta vet vi inte just nu.
Hur är skicket på de skyddsrum ni ansvarar för?
– Varierande, flera har brister som ska åtgärdas så snart som möjligt.
Rosita Hellberg, bostadschef på SFAB, beskriver en liknande situation för skyddsrummen som hör till bostadshusen.
– Det krävs ju iordningställning på 48 timmar men det räcker ju inte med att det bara ska vara städat, utan det ska ju uppfylla alla krav. I dag finns det säkert ett flertal som tyvärr inte uppfyller kraven. Utifrån de åtgärdsplaner vi får så ordningställer vi alla skyddsrum.
Camilla Lilja försäkrar att frågan prioriteras hos SFAB:
– Vi har avsatt pengar i underhållsplanen de kommande åren för upprustning av skyddsrummen.
Tidningen har tidigare rapporterat att ett kedjehus i Mariefred felaktigt pekades ut som skyddsrum. Då sade Peter Carman på MSB att man trots eventuella missar ska kunna förlita sig på att skyddsrummen verkligen ligger där de pekas ut.
Kartan över var alla skyddsrum i kommunen finns hittar du på MSB:s hemsida.