– Det man tittat på är hur det gått från ett år till ett annat för aktiebolag med besöksadress i Strängnäs, alltså de företag som verkar lokalt, förklarar Andreas Fogelqvist, regionchef för Företagarna Södermanland.
Företagarna har tillsammans med UC tittat på sex parametrar, vilka fyra är relaterade till omsättning och resultat och det ger Strängnäs en topplacering. Men det har inte gått särskilt bra för Sörmland som län – bland landets samtliga 21 hamnar länet på plats 17.
– Kort och gott så handlar det om hur duktiga företag har varit på att göra affärer, hur de klarat lågkonjunkturen. Strängnäs har inte varit lika utsatt med många småföretag och de har varit duktiga på att tillvarata möjligheter, säger Andreas Fogelqvist.
Denna förmåga, enligt undersökningen, har gjort att Strängnäs klättrat 180 placeringar på ett år och hamnar på plats 19 i Sverige.
– Anledningarna är flera till det här resultatet. Vi har en bredd på olika företag och de är inte beroende av stora industrier, och infrastrukturmässigt ligger vi också bra, säger Christine Gyllby, ordförande i lokalföreningen och Företagarna Södermanland.
Hon för också fram mentaliteten av att vara en småföretagarkommun – att företag jobbar ihop och skapar nätverk, som betydelsefullt. Även Jens Persson, (C) kommunstyrelsens ordförande, för fram differensen av företag som positivt.
”En bra mix”
– Det är en oerhört bra mix på företag och jag ser hellre att det kommer 40 småföretag som vill etablera sig än ett enda jättestort bolag, småföretag skapar stabilitet, säger Jens Persson, som också berättar att hans nya operativa uppgift handlar om att verka för ett ännu mer gynnsamt företagsklimat i Strängnäs.
Det som kommunen kan bli bättre på är att verka för att det ska bli ännu lättare att mötas och samarbeta som företagare.
– Den här utmärkelsen är jätterolig, men ska tilldelas alla de entreprenörer och företag som hållit ut i den värsta av lågkonjunkturer. De ska ha all heder, avslutar Jens Persson.