Vindkraft är den förnybara energikälla som ökar snabbast i världen i dag. Inom en framtid kan det även finnas i Strängnäs. Regeringen har gett kommunen i uppdrag att undersöka möjligheterna för att bygga vindkraftverk på utpekade områden, som kallas riksintresseområden.
– Vi har fått pengar från Boverket för att ta fram ett tilläggsdokument till översiktsplanen, rörande vindkraft. Så vi funderar över kommunens förutsättningar och väger intressen mot varandra, säger Urmas Bergfeld, biträdande enhetschef på plan- och byggenheten.
Beslutsunderlag
Tilläggsdokumentet ska senare fungera som beslutsunderlag när kommunen får in bygglovsansökningar.
Men redan i dagläget har sex ansökningar trillat in från företag och organisationer som önskar bygga sammanlagt 17 kraftverk, både inom och utanför de utpekade riksintresseområdena. Två av dessa skulle då ligga på Fogdö och resterande på Selaö.
När det första vindkraftverket skulle kunna stå på plats är osäkert. I Sverige finns ingen egen tillverkning, och leveranstiden är hela fem år.
– Men säg att något företag har ett på lager, och nämnden skulle kunna fatta beslut inom tre månader. I teorin kan man då tänka sig att ha det första uppe inom ett halvår. Men det kan ju också bli nej på samtliga, säger Erik Olsson, bygglovchef.
Landskapsbilden
Hur många vindkraftverk som kan bli verklighet kan inte plan- och byggenheten svara på, då många aspekter ska vägas in, främst landskapsbilden. Sett till ytan är dock 160 stycken maximum, men så många kommer det långt ifrån att bli.
– Just nu jobbar vi aktivt med att hämta in medborgarnas åsikter, vi har skickat ut 700 brev till berörda grannar. För ovanlighetens skull har vi också lagt ut bygglovsansökningarna på hemsidan, så att folk själva kan gå in och titta på ritningar och placering, säger Erik Olsson.
Att få igenom själva vindkraftstillägget kommer däremot att dröja.
Upp till beslut
I januari nästa år beräknas det gå upp till beslut i kommunfullmäktige, och fram till den 4 maj är det öppet för myndigheter och enskilda att lämna skriftliga synpunkter.
Nästa måndag hålls även ett öppet samrådsmöte dit alla är välkomna för att lyssna och yttra sig kring både bygglovsansökningarna och tillägget.
– Ingen har ju så bra lokalkännedom som just medborgarna, och vi vill gärna höra deras åsikter. Kommunen har naturligtvis inget egenintresse av att upprätta vindkraft på fel ställe, säger Erik Olsson.