Nationella satsningen – Strängnäs vill bli pilotkommun

Allt fler unga löper risk att falla offer för gängkriminalitet. Under onsdagen besökte Socialstyrelsen och Socialdepartementet Strängnäs kommun för att presentera den nya nationella satsningen. "Vi ser gärna att vi får bli en av fyra pilotkommuner i det här projektet", säger Marjo Savelius, socialchef på Strängnäs kommun.

Marjo Savelius är socialchef på Strängnäs kommun. Nu vill hon att Strängnäs ska ingå i en nationell satsning.

Marjo Savelius är socialchef på Strängnäs kommun. Nu vill hon att Strängnäs ska ingå i en nationell satsning.

Foto: Albin Persson

Strängnäs2023-12-15 12:15

Strängnäs kommun har väldigt många barn och unga som faller offer för gängrekrytering och grov kriminalitet. Nu har Socialdepartementet och Socialstyrelsen påbörjat ett nationellt projekt där fyra kommuner i Sverige kan bli pilotkommuner. 

Projektet handlar om att stärka det förebyggande arbete som finns för att motverka att fler barn och unga utför grova brott kopplat till gängkriminalitet.

– Vi träffade en representant från Socialstyrelsen och en sakkunnig från Socialdepartementet som berättade om sitt uppdrag gällande upprättande av ett förstärkningsteam. De vill ha fyra pilotkommuner i Sverige som kan utbyta erfarenheter vad gäller förebyggandet av grov kriminalitet bland unga, säger Marjo Savelius, socialchef på Strängnäs kommun.

undefined
Marjo Savelius är socialchef på Strängnäs kommun. Nu vill hon att Strängnäs ska ingå i en nationell satsning.

Under deras besök redovisade även Strängnäs kommun hur situationen ser ut för dem.

– Vi berättade om att vi har en ganska allvarlig situation i vår kommun utifrån gängkriminalitet bland unga personer. Vi har väldigt många barn och unga som är skyddsplacerade med koppling till gängkriminalitet. Vi kan också se att flertalet unga personer mellan 11–18 år har planerat eller utfört grova brott på beställning. 

Och det är anledningen till att Strängnäs nu vill se sig själva som en pilotkommun i satsningen.

– Vi har en bra samverkan mellan socialtjänst, skola, fritid och polis men vi behöver få mer redskap och modeller för att arbeta proaktivt. Vi ser gärna att vi får bli en av fyra pilotprojekt i det här viktiga arbetet och få bidra till en kunskapsutveckling.

För ett bättre förebyggande arbete har Socialstyrelsen fått inspiration från den danska modellen "task force". Modellen innebär att en så kallad specialstyrka ger råd, stöd och vägledning till kommuner som vill förbättra kvaliteten i handläggningen av den sociala barn- och ungdomsvården. Den kan liknas vid en konsultgrupp som arbetar direkt med en enskild kommun. Syftet är att säkerställa en rättssäker handläggning och därmed bidra till ökad kvalitet. 

Uppdraget och vilka kommuner som blir pilotkommuner ska redovisas senast den 1 september 2024.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!