Alice Landerholm har plats nummer 18 på Moderaternas lista med kandidater i valet till Europaparlamentet den 9 juni. Hon läser på KTH till civilingenjör i energi och miljö. Dessutom jobbar Alice Landerholm som politisk sekreterare i Region Sörmland och sitter i regionfullmäktige. I Strängnäs sitter hon i kommunfullmäktige och är ersättare i barn- och utbildningsnämnden.
Fram tills nyligen var hon ordförande i Moderat skolungdom och åkte runt i landet och träffade många ungdomar.
Varför ska unga rösta i EU-valet?
– För unga människor handlar det om att det här är vår stora chans att förändra framtiden. Förändringar som tar lång tid behöver påbörjas redan nu. Unga är väldigt sakpolitiskt engagerade. Det finns instagram-aktivism. Att rösta är det yttersta sättet att uttrycka vad man tycker och delta i demokratin. Vi behöver mindre prat och mer engagemang och högre röstdeltagande, säger Alice Landerholm.
Hur känns det att vara yngst på Moderaternas lista?
– Det känns jätteroligt att ha fått det förtroendet. Jag är aktiv inom Moderata ungdomsförbundet och har arbetat hårt med kampanjarbetet där.
Är det din uppgift att locka yngre väljare?
– Det är ingen som har gett mig uppgiften att locka unga men jag tar väl själv på mig det lite att representera unga och vad vi tycker och hur vi ser på världen och samhället. Då kanske specifikt unga som tror på trygghet, frihet och rättvisa.
Alice Landerholm är också enda sörmlänningen på partiets lista. På Sörmlandsmoderaternas valaffischer står det "Rösta på rätt Alice" med hänvisning till att två andra partiers toppkandidater heter Alice.
Vilka frågor skulle du vilja driva?
– För mig handlar det här valet om tre stora saker. Nummer ett är gängkriminaliteten. Regeringen gör så klart allt den kan men man ser att vi behöver arbeta mer gränsöverskridande. Det handlar mycket om att utöka Europol (Europeiska unionens byrå för samarbete inom brottsbekämpning) och inte bara att man utbyter information utan att man arbetar med utredningar och liknande tillsammans. Men också se till att förstärka Frontex, som ju är gränsbevakningen, och se till att man inte smugglar vapen, droger och människor.
Samtidigt är det både för Moderaterna och för dig, vad jag har förstått i tidigare intervjuer, den egna friheten väldigt viktig. Hur går det ihop med starkare kontroll?
– För mig så är trygghet frihet. Man kan inte vara fri om man inte känner sig trygg.
Alice Landerholm har fler frågor som hon vill lyfta i EU.
– Mina nästa två är att grundlagsskydda aborträtten i hela EU och att satsa på kärnkraft.
I Moderaternas valkampanj för hon också fram en fråga som berör många lokalt i Strängnäs, de skärpta reglerna för dygnsvila.
– Valfriheten för sina arbetstider är något jag vill stå upp för. Man ska få välja själv.
Men färre undantag från dygnsvilan är ju också en säkerhet för anställda?
– Men undantagen handlar om när människor aktivt uttrycker att man vill jobba på det sättet och då ska man få göra det. En arbetsgivare ska aldrig kunna tvinga någon att arbeta med mindre än elva timmars dygnsvila, det handlar inte om det.
Alice Landerholm är dotter till Ann Landerholm, tidigare moderat kommunalråd i Strängnäs, och Henrik Landerholm som är nationell säkerhetsrådgivare.
Du är född in i Moderaterna, hur har du själv funderat kring om du skulle välja ett annat parti?
– Jag tror att jag valde Moderaterna för, självklart var det tillgängligt, men Moderaterna är ett handlingskraftigt parti som fokuserar på att lösa problem för människor. Det är vad jag står för.
Förutom sina föräldrar har Alice Landerholm fler kopplingar till Moderaterna. Hennes pappa är barndomsvän med statsminister Ulf Kristersson och hennes faster är Karin Enström, som är Moderaternas partisekreterare och tidigare har varit försvarsminister.
Står du på listan till EU-valet tack vare egna meriter?
– Jag har ett mångårigt engagemang inom Moderata ungdomsförbundet som tog mig hit. Jag är väldigt mycket av en meritokrat och tycker att jag och andra ska få saker man förtjänar. Moderaterna är ett arbetarparti, om man arbetar hårt så ger det resultat. Att stå på en lista är en sak men det viktiga är förtroendet hos medborgarna och det får man se på valdagen. Jag var tror jag var den näst mest kryssade moderaten, efter Jacob Högfeldt, i senaste kommunvalet. Det kanske säger något om mina egna meriter.