I Strängnäs pågår arbetet med att ta fram en ny klimat- och energiplan som ska peka ut riktningen för kommunens klimatarbete. Med detta vill kommunen göra sitt för att bidra till att Parisavtalet och Sveriges nationella klimatmål uppnås.
Som en del i arbetet har medborgare bjudits in att tycka till om förslaget, som bland annat innefattar fossilfria transporter till 2030 och klimatneutralitet till 2040.
Bland de remissvaren är ett signerat Klimatinitiativ Strängnäs, beståendes av en grupp klimatengagerade kommuninvånare som hyllar initiativet – men kritiserar planens innehåll.
– Ambitionen finns, skriver Eva Mineur, en av medlemmarna, i ett mejl till tidningen, men genomförandet får bakläxa.
I remissvaret, listas en rad invändningar mot förslaget. Däribland bristen på övergripande prioritering av insatser och åtgärder, vaga tidsplaner, bristande tydlighet och frågetecken kring ansvarsfrågan.
Vidare efterlyser gruppen mer konkreta insatser och åtgärder. Man föreslår bland annat tydliga mål för hur många laddstolpar som ska byggas i respektive kommundel och ett kvantitativt mål för minskat matsvinn.
Gruppen skriver att man "förstår svårigheten att vara konkret i en plan som skall löpa över 20 år, men det är viktigt att tydliggöra det inledande arbetet på kort sikt".
– Kommunen måste börja agera nu om vi ska nå de nationella klimatmålen. Vi ger förslag på hur det kan göras bättre och snabbare, säger Eva Mineur.