– Min tanke är att det här ska förbättra lungans möjlighet att syresätta blodet och eventuellt även ha en antiinflammatorisk effekt, säger Eddie Weitzberg.
Idag arbetar han som professor vid Karolinska institutet, men faktum är att hans rötter finns i Strängnäs där han tillbringade sina första 19 år.
Du kanske har hört om idrottare som dricker rödbetsjuice innan tävling? Eddie Weitzbergs forskning har tidigare visat att rödbetor och gröna grönsaker innehåller ämnet nitrat, som omvandlas till kvävemonoxid i kroppen, ett ämne som gör att kroppen behöver mindre syre för att bilda energi.
När man äter grönsaker bryts nitratet ner av saliven till ett annat ämne med det snarliknande namnet nitrit. Nitrit bryts i sin tur ner till kvävemonoxid.
– Men de som ligger i respirator har ju en tub i halsen och är sövda för att tåla respirator, så de har svårt att tillgodogöra sig nitratet. Därför måste vi ge nitrit direkt till dem.
För att forska på hur nitrit kan användas som behandling inom intensivvården har Eddie Weitzberg nu tilldelats 1 000 000 kronor av Hjärt-Lungfonden.
Andningssvikt är en av de vanligaste orsakerna till behov av intensivvård. Inte minst under coronapandemin har intensivvården fått stor uppmärksamhet. Men det är inte främst för att behandla covid-19 som projektet drivs.
– Det är mer allmänt för intensivvårdspatienter som ligger i respirator. Projektet är för närvarande i planeringsfas, säger Eddie Weitzberg.