Bortglömd backe kan få nytt liv: "Ett guldägg"

Vintern 1992/1993 var den sista med organiserad skidåkning i Lötbacken. Tre decennier senare finns en vision i kommunhuset om att väcka liv i anläggningen. "Vi sitter på ett bortglömt guldägg", säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt (M).

Kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt hoppas på riktiga vintrar: "Lötbacken är ett bortglömt guldägg." Bakom honom syns en av de belysningsstolpar som stod intill pisten. I brist på snö vid fototillfället lånar vi in en inspirationsbild från Alperna.

Kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt hoppas på riktiga vintrar: "Lötbacken är ett bortglömt guldägg." Bakom honom syns en av de belysningsstolpar som stod intill pisten. I brist på snö vid fototillfället lånar vi in en inspirationsbild från Alperna.

Foto: Lars Kilström, TT

Strängnäs2022-01-15 07:00

Det var när han kom tillbaka från julledigheten som Jacob Högfeldt blev påmind om att Strängnäs tidigare haft en alpin anläggning.

– Jag kände till den men har själv aldrig åkt här, berättar kommunalrådet när vi ses en blåsig och tämligen snöfri eftermiddag i januari.

Med sig till Löt fick han nya kommunalrådet Anders Härnbro (S), Anders Ekman från teknik- och servicekontoret samt Sixten Skullman (M) och Angela Andersson (S), ordförande respektive vice ordförande i teknik- och fritidsnämnden.

undefined
Lötbacken används nu för tiden mest av Strängnäs cykelklubb. Här försöker dock Angela Andersson (S) och Sixten Skullman (M) från teknik- och fritidsnämnden att ta sig ner i den stundtals branta terrängen.

Anders Ekman minns Lötbacken från sin ungdom.

– Kring 1980 vann jag Hemglass cup här, som outsider, säger han och skrattar.

Enligt Anders Ekman var pisten 50 meter bred och nerfarten cirka 300 meter lång. Ett faktum som känns i benen när kvintetten med tidningens reporter i släptåg kämpar sig upp för backen mot den plats där Anders Ekman startade sina race.

– Senare jobbade jag som skidlärare i Colorado, säger han.

Ronnie Triumf var eldsjäl och bland annat ordförande i Strängnäs alpina skidklubb.

– Jag började engagera mig när jag flyttade hit 1974 och höll på i 15 år. Sen slutade jag tvärt, bland annat på grund av gröna vintrar. En annan orsak var att vi var för få som tog tag i saker och ting. Jag la mycket tid på snökanonerna.

– Som jag minns det såldes allting, bland annat liftarna, berättar Ronnie Triumf.

undefined
Under 15 års tid var Strängnäsprofilen Ronnie Triumf engagerad, milt sagt, i Lötbacken som drevs av Strängnäs alpina skidklubb.

Under hans tid fanns det två liftar, dock inte samtidigt. Belysningsstolparna står kvar i backen där det annars växt så mycket att skidåkning verkligen känns avlägset. Däremot brukar Strängnäs CK träna mountainbike här.

– Vi är beredda att rensa upp, jag har pratat med markförvaltaren. Blir det inte skidbacke kan man ju åtminstone använda den till att åka pulka. Vi vill utveckla folkhälsan, säger Jacob Högfeldt.

– Kanske finns det ideella krafter som lockas av att satsa här, eller om det finns initiativ från näringslivet. Titta bara på Mariefred, där man samlat ihop pengar till utbyggnad av ishallen. Vi bjuder in till ett möte för diskussioner.

undefined
Jon Philipson, Malmköpings alpina skidklubb: "Det vore jättebra för Strängnäs om Löt kommer tillbaka."

De närmaste anläggningarna med lift är Vilstabacken och Malmabacken.

– Det låter spännande om Löt kommer tillbaka, det skulle säkert bli väldigt bra för Strängnäs. Jag vet att vi har familjer därifrån som kommer till oss och åker, säger Jon Philipson, stark man i Malmköpings alpina skidklubb.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!