Sammanlagt har de tio mest skuldsatta personerna i Strängnäs en skuld på över 34 miljoner kronor. Högst upp på listan hittar vi en 93-årig kvinna och en man på 74 år som bägge har skulder till Kronofogden på cirka 4,7 miljoner kronor.
– Generellt sett är de största skulderna sådana som kommer från skatter, säger Tina Häggmark, kommunikatör på Kronofogden.
– Sen har vi också det som vi kallar för enskilda mål, alltså privata skulder, och där är det främst skulder på lån och krediter, samt skadestånd och sådant som är relaterat till konsumtion och telefonskulder.
I Strängnäs har lite mer än fyra procent av kommunens vuxna invånare skulder hos Kronofogden. Av dessa var 482 kvinnor och 755 män.
Jämfört med övriga kommuner i länet ligger Strängnäs ungefär i mitten när det kommer till andel skuldsatta. Högst andel med skulder hos Kronofogden har Vingåker med 5,64 procent och lägst andel har Trosa med 2,84 procent.
– Hur lång tid det tar innan en persons skulder går upp i miljonbelopp beror till stor del på var de börjar. Men är det så att man har dålig ekonomi med små marginaler och börjar dra på sig skulder så är det lätt att andra typer av skulder följer med och blir obetalda, för att sedan hamna hos Kronofogden.
När en persons skulder kommer till Kronofogden görs en utredning för att ta reda på om det finns några tillgångar som kan säljas för att betala av skulderna. Det kan även bli så att en skuldsatt persons lön tas i anspråk i en löneutmätning och personen tvingas leva på vad som brukar kallas för existensminimum.
– Problemet när skulderna kommer in till oss blir att man då inte riktigt har samma möjligheter att bestämma över sin egen ekonomi, säger Tina Häggmark.
Existensminimum är ett belopp som Kronofogden räknar ut där man adderar ihop boendekostnaden med en summa som kallas normalbelopp. Normalbeloppet, som ska gå till kostnader som mat och kläder, ligger i dag på 5 158 kronor för en ensamstående vuxen.
Tina Häggmark säger att som skuldsatt är det bäst att vara så aktiv man kan innan skulderna kommer till myndigheten.
– Kontakta den man är skyldig pengar fort och säg som det är. Försök ta reda på om det är möjligt att göra någon avbetalningsplan.
Hon tipsar också om att det i varje kommun finns en budget- och skuldrådgivare som man kan ta kontakt med gratis och helt anonymt om man behöver hjälp.
– Ofta kan det kännas väldigt jobbigt att reda i allt det här, särskilt om man har gått med stora skulder i många år. Många tycker också att det är väldigt skamligt att ha skulder, så man pratar helst inte om det.
Tycker du att det är något som det borde pratas mer öppet om?
– Ja, absolut. Och våga be om hjälp. Men det är så otroligt skambelagt för många att man inte klarat av att betala räkningarna.
Tina Häggmark säger att Kronofogden redan nu kan se signaler på att det kommer ske en ökning av antal ärenden hos myndigheten under nästa år. När det sker stora samhällsförändringar är det alltid en viss fördröjning innan Kronofogden ser resultaten.
– Man jobbar på och betalar räkningar. Sen kan det bli lite tufft för en del, man kanske börjar med att ta från sina besparingar eller lånar. Om det ändå inte går ihop kanske det går till inkasso för att sedan komma till oss. Det kan vara en ganska lång process.