Omkring 50 produktionsanställda berörs av den arbetstidsförkortning som väntar på Leine och Linde – ett Strängnäsföretag som tillverkar och säljer pulsgivare, ett instrument som mäter rörelser och hastigheter i exempelvis motorer. Från och med den 3 oktober kommer de att arbeta 80 procent med 90 procent av lönen. Orsaken är att orderingången minskat med omkring 20 procent.
– Trenden har varit tydlig det här året, även om vi började se det redan i slutet av förra året. Vi har en så fantastisk produktionspersonal och jag vill inte att den försvinner, så nu drar vi igång det här krisavtalet i stället för att behöva varsla om uppsägning, säger vd Per Andréason.
Avtalet togs fram av arbetsgivaren och fackförbundet IF metall under fjolåret, när produktionstakten var hög. Per Andréason, som tillträdde som vd vid årsskiftet, var då produktionsdirektör.
– Jag gillar inte att bli överraskad. Det här avtalet tog vi fram i lugn och ro för att vara förberedda när det skulle bli en nedgång, säger han.
Enligt Anders Lundin, IF metalls klubbordförande, kom beskedet inte som någon överraskning för vare sig facket eller dess medlemmar.
– Men det är klart att det inte är roligt att ha hamnat i den här situationen, säger han.
Orderingången kommer att följas upp varje vecka. Enligt Anders Lundin kommer krisavtalet att tillämpas i som mest två till tre månader:
– Det är något slags smärtgräns. Förhoppningsvis har det vänt då. Annars blir det nog andra åtgärder.
Konjunkturen går och upp och ner, med mer eller mindre djupa dalar. Leine och Linde upplevde en stor kris 2009 och en mindre svacka 2012, berättar Per Andréason.
– Nu är frågan om det här är en större eller mindre dipp. Vi ser ju runt om i världen att stora företag säger upp folk, bland annat Siemens och ABB. Det kanske är en begynnande lågkonjunktur.
Avtalet som kommer att gälla från oktober kallas ett krisavtal, men enligt Per Andréason befinner sig företaget inte i ekonomisk kris:
– Finansiellt är vi starka. Nu satsar vi oss ur den här situationen. Vi håller på att utveckla nya produkter så att vi står redo för marknaden när konjunkturen går upp igen.
Krisavtalet berör inga tjänstemän.