Strängnäskvinna ber om nåd: Barnen behöver sin far

En man med koppling till Strängnäs dömdes till fängelse och utvisning i fem år.Nu har makan vänt sig till justitiedepartementets nådeenhet för att få hem honom.– Vi har hamnat en hemsk situation, skriver Strängnäskvinnan.

Strängnäs2016-10-18 10:50

Sedan en tidigare relation har hon två barn. Tillsammans med sin nu utvisade make fick kvinnan under 2015 en dotter. Under hösten väntar de ytterligare ett barn.

"Det är en tung ekonomisk börda att helt på egen hand försörja fyra barn samtidigt som man är föräldraledig", konstaterar kvinnan.

Hennes man kom till Sverige 2010 från ett afrikanskt land. Det handlar om en nation som ej är krigsdrabbad utan mannen flyttade till Europa av andra skäl.

"Ohållbara förhållanden inom familjen", framhåller hans hustru.

Hon och mannen träffades 2014. Samma år på våren dömdes den senare av Malmö tingsrätt.

Mannen, som redan tidigare förekom på tre ställen i polisens belastningsregister, tilldömdes sex månaders fängelse och därpå utvisning till sitt hemland i fem år.

Han straffades för grov stöld, det handlade om en plånbok som stals ur en annan mans ficka, i Malmö.

Mannens hustru fruktar nu att hon och barnen måste klara sig utan sin man ända till i mars år 2019.

Men hon vill att tingsrättens beslut upphävs.

"Han har aldrig skadad någon människa. Han har heller aldrig utfört eller medverkat i grov kriminell brottslighet", anför Strängnäsbon.

"Han är ej samhällsfarlig, behärskar det svenska språket och återfallsrisken är lika med noll", fortsätter kvinnan.

Gång på gång skriver hon i sin nådeansökan, där hon förutom upphävt utvisningsbeslut också vädjar om arbetstillstånd för mannen, vilken kärleksfull make och pappa mannen är.

Gustaf Marteleur är ämnessakkunnig på enheten för brottmål och internationellt rättsligt samarbete på justitiedepartementet och handlägger just detta ärende.

– Jag kan inte kommentera fallet men svara på frågor rent generellt, säger han.

Hur lång är handläggningstiden?

– Cirka tre månader.

Vem fattar beslutet?

– Inrikesminister Anders Ygeman föredrar det som jag föreslagit för regeringen som sedan fattar beslutet. Men det är bara i undantagsfall som nåd beviljas. Det kan handla om medicinska skäl.

– Det går även bra att vända sig till migrationsverkstes domstolar, tillägger Gustaf Marteleur.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om