Fallet med Strängnäskvinnan, som är i 60-årsåldern, uppdagades efter att Försäkringskassan tog emot en anonym anmälan om hennes sjukpenning. Efter att ha jämfört siffrorna hos Skatteverket med kvinnans ansökan stod det klart att hon hade tagit emot för mycket pengar.
Anledningen är att kvinnan uppgivit felaktiga uppgifter om sin inkomst i sin sjukpenningsansökan.
Hon tog emot för mycket pengar från juni 2017 till juli 2021, det vill säga över fyra år.
– Generellt är det inte ovanligt att det har pågått så här länge innan vi upptäcker det, säger Oscar Berglund, områdeschef för kontrollutredningar på Försäkringskassan.
Hur ofta gör ni kontroller?
– Vi jobbar på lite olika sätt. Ibland får vi in tips som vi följer upp och utreder vidare om det behövs. I annat fall har vi våra egna kontroller där vi gör ett urval utifrån vissa parametrar och erfarenheter vi har sen tidigare; de parametrarna är hemliga. Sen kan vi kontrollera ett ärende genom att vi får information i utbytet mellan myndigheter och kommuner, men det kan vara svårt för sekretesslagstiftningen hindrar oss till viss del, säger Oscar Berglund.
Kvinnan anser själv att återkravet är felaktigt men Försäkringskassan står fast vid sitt beslut från november förra året.
Hon skulle betala summan på 272 660 före den 17 december förra året, men inga pengar kom in till Försäkringskassan. Nu har hon 30 dagar på sig, annars väntar en dröjsmålsränta på 7,5 procent.
Hur många anger felaktiga uppgifter i sin ansökan?
– Det är svårt att säga, det finns säkert ett mörkertal, men under förra året fick vi cirka 28 000 impulser som vi gjorde kontroller i. I cirka 50 procent av ärendena gjorde vi någon form av åtgärd och i cirka 25 procent av ärendena gjorde vi en polisanmälan, då vi bedömde att det fanns något typ av uppsåt eller oaktsamhet som kan vara straffbart, säger Oscar Berglund.
Enligt statistik från Försäkringskassan fanns det 582 unika ärenden i Sörmland förra året. Av dem resulterade 286 i åtgärder medan 156 ledde till polisanmälningar. Det konstaterades att 41 814 157 kronor betalades ut fel och Försäkringskassan förhindrade 40 619 443 kronor i framtida felaktiga utbetalningar.
Försäkringskassan betalar ut nästan 200 miljarder kronor årligen.