Socialnämnden väntas gå med flera miljoner i underskott

Socialnämnden i Strängnäs kommer enligt den egna prognosen att gå med ett underskott på flera miljoner kronor – även i år . "Vårt mål är att vi ska vara i balans 2025", säger socialnämndens ordförande Thord Modin (S).

2023 gick socialnämnden i Strängnäs 35,5 miljoner kronor över budget.

2023 gick socialnämnden i Strängnäs 35,5 miljoner kronor över budget.

Foto: Åsa Wallin

Strängnäs2024-09-18 07:15

Nyheten i korthet

  • Socialnämnden i Strängnäs förväntas gå med flera miljoner i underskott även i år, trots ett tillskott på 14 miljoner kronor. Stigande kostnader för tvångsplaceringar av barn och unga kopplade till brottslighet pekas ut som en stor faktor.
  • Ordförande Thord Modin (S) uttrycker hopp om att en ny vårdplan kan leda till mindre kostsamma placeringar, samtidigt som flera åtgärder för att minska kostnader genomförs, bland annat minskning av personal och säkring av kompetensförsörjning.
  • Trots dessa åtgärder, finns enligt nämndens egen konsekvensanalys, risk att det kommer att leda till mer stress och ökad arbetsbelastning för befintlig personal. Socialnämnden hoppas dock att kunna balansera budgeten till 2025.

I fjol gick socialnämnden 35,5 miljoner kronor över budget.

Skenande kostnader för tvångsplaceringar av barn och unga till följd av koppling till grov brottslighet pekades ut som en av de största faktorerna bakom underskottet.

Situationen ser blek ut även i år. Det förväntade underskottet såg först ut att bli 36 miljoner kronor enligt nämndens egna uträkningar. Ett tillskott på 14 miljoner kronor hjälpte dock en bit på vägen, vilket gör att årets underskott väntas landa på totalt 22 miljoner kronor.

– Att vi redan är nere på 22 miljoner är positivt för att vi ska kunna ligga i balans till 2025, säger Thord Modin.

Utöver en demografisk utveckling med alltfler äldre med vårdbehov, är det framförallt de fortlöpande kostnaderna för tvångsplacerade unga som gör att nämndens utgifter är så höga, fortsätter Modin.

– Vi har allt fler barn och unga som vi blivit tvungna att ta hand om på grund av deras inblandning i brottslig verksamhet med kopplingar till kriminella nätverk. Ökningen skedde 2023 och ett sådant ärende löper vidare i flera år. Det är ingenting som man avslutar efter bara några månader.

undefined
Socialnämndens ordförande Thord Modin (S) hoppas att budgeten kan vara i balans till 2025.

– Ett genomsnitt på 21 placeringar kostade oss 36 miljoner kronor på ett år. Det är väldigt mycket pengar, men vi kan inte göra någonting åt det.

För att komma till en bättre budgetbalans har socialnämnden tagit fram en åtgärdsplan med effektiviseringsförslag. Bland annat pågår ett arbete för att minska placeringskostnader inom barn och ungdom.

– Vi hoppas att den vårdplan som vi har upprättat kan leda till andra lättare placeringar för barnet, med bättre frihet och bättre skolgång, så att de kommer på rätt väg. Vi har faktiskt börjat släppa ett antal placeringar i större utsträckning än tidigare, så det är en positiv inriktning just för tillfället. Men som alla vet, det här kan blåsa upp och förändras snabbt, säger Thord Modin.

Åtgärdsplanen listar även andra arbeten som ämnar att sänka kostnaderna. Bland dessa finns också:

  • Arbete för att minska felaktiga utbetalningar och välfärdsbrott pågår.
  • Arbete med att säkra kompetensförsörjning för att minska beroendet till hyrpersonal pågår.
  • Åtgärder för att minska sjukfrånvaro och medföljande sjukskrivningskostnader pågår tillsammans med HR-enheten.

Av de konkreta åtgärdsförslag som tas upp är flera av dessa kopplade till att minska personal:

Att minska antalet nattpersonal inom äldreomsorgens särskilda boenden på enheter med somatisk inriktning – något som beskrivs kan bli möjligt i och med de nya digitala Sensio-larmen – väntas spara in 3,7 miljoner kronor under 2025.

"Minskning av bemanningspersonal inom rehabilitering" under sista kvartalet av 2024 och "totalt hyrstopp inom hälso- och sjukvården under 2025" väntas kunna spara nämnden 4 miljoner kronor fördelat över 2024 och 2025.

"Borttagning av tjänsten terapibiträde inom äldreomsorgen" – en halv miljon sparat, fördelat över 2024 och 2025.

"Ta bort 2 icke lagstyrda administrativa tjänster inom socialkontoret" – 1,2 miljoner kronor.

Flera av dessa förslag kommer med risken att det leder till mer stress och oro, samt en ökad arbetsbelastning för befintlig personal, enligt nämndens egen konsekvensanalys.

Minskningen av bemanningspersonal, till exempel, kan leda till "ökad stressrelaterad sjukfrånvaro, försämrad social arbetsmiljö, minskad patientsäkerhet, försenade insatser, ökat antal vårdskador samt ökade övertidskostnader", går det att läsa i åtgärdsplanen.

Vad ser ni mer att de här sparåtgärderna kan få för konsekvenser?

– Vi vill inte att de här konsekvenserna ska drabba våra brukare, framförallt inte inom äldreomsorgen. Det är ett nödvändigt sparpaket, och det är en nödvändighet att hantera ekonomin på ett bra och ansvarsfullt sätt. Vi behöver regelbundet gå igenom vad vi kan spara pengar på utan att det påverkar själva insatserna.

Hur många år till av underskott räknar du med att socialnämnden kommer att hantera?

– Vårt mål är att vi ska vara i balans 2025. Det är det vi måste sträva efter – det är vår skyldighet att göra det.  Ett LVU-placerat barn på ett HVB-hem kan kosta över 8 000 kronor per dygn, men det är en kostnad vi måste ta. Vi kan aldrig säga att vi inte kan ta den kostnaden. Tyvärr så blir det en effekt på ekonomin när det sker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!