Punken i Strängnäs – då, nu och framtiden

En gammal punklegend från kommunen möter det nya gardet. Ulke Johansson ur Strebers och Dia Psalma samt bandet Rawdog pratar med tidningen om punk- och musikscenen i Strängnäs – då och nu.

Framväxten av sociala medier har gjort det lättare att bilda band och networka mellan olika band, enligt Alvin Viklund. "Det var så de hittade mig egentligen, och frågade om jag ville vara med och spela", säger basisten Filip Dilmer.

Framväxten av sociala medier har gjort det lättare att bilda band och networka mellan olika band, enligt Alvin Viklund. "Det var så de hittade mig egentligen, och frågade om jag ville vara med och spela", säger basisten Filip Dilmer.

Foto: Oscar Stomberg

Strängnäs2022-12-16 06:00

Mötet äger rum i Rawdogs replokaler. Samma replokaler, visar det sig, som Ulke Johansson spelade i en gång i tiden.

– Det är nog lite finare nu. Men jag har för mig att väggarna var av trä.

– Det är plywoodskivor här bakom tyget, så det är inte helt omöjligt. Det var jävligt äckligt när vi började spela här, säger Elias Arvidsson.

undefined
"Det började väl egentligen med att man började lyssna på Kiss och Sweet när man var pytteliten. Sen kom det lite Ebba Grön och sådant som var ännu häftigare", säger Ulke Johansson.

En kort introduktion kanske är i sin ordning.

Ulke Johansson, 56, är en av frontmännen bakom punkbandet Strebers och sedan även Dia Psalma, kända med låtar som Tro rätt tro fel och Balladen om lilla Elsa.

undefined
Musikbakgrunden bland medlemmarna i Rawdog är blandad. Några har fått med sig punken och rock hemifrån – Elias Arvidssons pappa brukade spela Ebba Grön i bilen när Elias fick följa med till jobbet – medan Alvin Viklund aldrig tidigare lyssnat på genren: "Det var en galen möjlighet att prova det, och nu har jag fastnat för det."

Vilka är då Rawdog?

Medlemmarna är följande: Alvin Viklund på trummor, Filip Dilmer på bas samt Elias Arvidsson och Jack Hagström som båda spelar gitarr och sjunger. Samtliga är i åldersspannet 17–19 och hälften går på Thomasgymnasiet, andra hälften på Europaskolan.

Det hela började med att kulturskolan hade en Beatles-konsert där killarna fick lira covers tillsammans. Elias Arvidsson och Jack Hagström hade tidigare år pratat om att det skulle vara kul att sätta ihop ett band, men planen föll på en brist på medlemmar.

– När vi spelade den där konserten tyckte vi att Alvin var så jävla bra på trummor att vi började snacka med honom om att starta band, säger Elias Arvidsson.

– Vi repade några gånger innan Filip kom med. Han och jag hade terminsuppspelning på kulturskolan för att visa vad vi lärt oss under året. Jag väntade in honom efter att han hade spelat klart och sa: "fan vad bra du är". Jag kände direkt att jag gillade honom som fan, så han fick hänga på, säger Jack Hagström.

undefined
"Det är börjar vända och bli mer populärt med gammal musik. Det går successivt, fast det kanske inte finns punkargäng på samma sätt som det gjorde förr i tiden", säger sångaren och gitarristen Elias Arvidsson.

Även Ulke Johansson fick sin start i kulturskolan, som då hette musikskolan.

– Men på den tiden fick man ju inte spela rock. Många man spelade med var inte särskilt bra på att spela överhuvudtaget. Det lät ofta för jävligt.

Vissa problem är dock detsamma, då som nu.

– Det fanns ingen basist, så en som spelade gitarr fick spela bas istället. Och det fanns ingen sångare, så jag tänkte väl att jag kunde ropa lite tills vi fick tag på en riktig sångare. Men det har vi fortfarande inte lyckats med, säger Ulke.

Elias tar vid:

– Det var precis likadant för oss. Filip är gitarrist från början. Jag och Jack har väl enats om att sjunga lite, fast ingen kan sjunga egentligen.

– Det kanske är ett Strängnässyndrom att det inte finns några basister, säger Ulke.

undefined
Rawdog har spelat tillsammans i lite drygt åtta–nio månader. De började spela "ordentligt" med egna låtar strax efter sommaren.

Punken, som traditionellt sett ofta har lutat mer åt vänster på den politiska skalan, skulle i dag kunna ses ha ett potentiellt guldläge för en comeback när en högerregering tillträtt.

– Varje gång det blir högerregering verkar punken komma igång igen, säger Ulke.

– Det finns ju alltid en missnöjdhet. Men när det finns missnöje inom högern så brukar det inte uttrycka sig på samma sätt som hos vänstersidan, säger Elias.

– Punken är nog mer kompatibel med hur vänstern uttrycker sig, säger Filip.

undefined
Både medlemmarna i Rawdog och Ulke Johansson från Strebers och Dia Psalma pratar om hur punken alltid har varit något som vem som helst kan syssla med – oavsett instrument eller talang. "Kommer du dit med en saxofon är det bara att lira", säger Jack Hagström.

Någon utbredd punkscen har det egentligen aldrig funnits i Strängnäs, enas Ulke och killarna om. Rent allmänt är musikscenen ganska liten, men de tror att den börjar få sig ett uppsving.

– I dag finns det nog en stark vilja bland flera att starta band, men den tar slut när man inte hittar folk, säger Jack.

Vad hade ni velat se mer av för att utveckla Strängnäs musikscen?

– Fler ställen där man kan spela, säger Ulke.

– Och fler basister och trummisar! säger Elias och de övriga i bandet håller med.

undefined
När Ulke spelar nästa gång är inte satt i sten än, kanske blir det något rent akustiskt inspelat inom kort. Rawdog däremot uppträder på Multeums scen redan på fredagskvällen, där Ulke planerar att vara en av de som kommer att stå i publiken.
Punkens historia

Musikgenren punk fick sitt namn från den amerikanska musikjournalisten Legs McNeil för att sammanfatta musiken och den attityd och klädstil som ackompanjerade den.

Genren växte och fick ett starkt fäste i 1970-talets England, framförallt i de fattiga delarna av London.

Några stora internationella punkband var Sex Pistols och Ramones medan Ebba Grön höll i den svenska fanan.

Källa: Punkmusik.nu

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!