Magnus Stuart lämnade nyligen sitt nämnduppdrag för en plats i riksdagen, men tidningen söker honom för en kommentar om dels överklagan, dels en möjlig polisanmälan:
– Vårt beslut är fattat och nu när det är överklagat kommer det att prövas i rättslig instans. Jag hoppas att markägaren i sin överklagan tar med alla de argument han menar att vi borde ha tagit med när vi fattade vårt beslut, säger Magnus Stuart.
Någon kommentar om en möjlig polisanmälan om tjänstefel?
– I dagsläget kan vi inte ändra på någonting. De mått och steg han bestämmer sig för att vidta får kommunen hantera på bästa sätt.
Den tidigare nämndordföranden säger att han beklagar att kravet, enligt miljöbalken, behövde riktas mot markägaren:
– Vi hade inte så många alternativ, men det är jättetråkigt att det har drabbat en enskild fastighetsägare på det här sättet.
Vad säger du om hans argument att kravet är riktat mot fel juridisk person?
– Det får den rättsliga processen också avgöra, säger Magnus Stuart.
Enligt nämndens föreläggande om vite ska fyllnadsmassorna tas bort och marken återställas senast sex månader efter det att markägaren delgavs beslutet. Det skedde den 20 april.
Eftersom beslutet nu har överklagats ska det dock först hanteras av jurister på Länsstyrelsen Södermanland. Även den myndighetens beslut går att överklaga, då till mark- och miljödomstolen, som i sin tur kan överprövas av Mark- och miljööverdomstolen.