– Just nu är jag lite mer positiv än vad jag var för en månad sedan. Vi kanske inte är där vi har varit de senaste åren, men det känns som att många elever har gjort en kraftansträngning för att bli klara och få examen, säger Daniel Moberg.
För att ge definitiva besked är det dock fortfarande för tidigt, förklarar han. Skolan har bokat in en extra vecka lovskola i mitten på juni. Då kan elever komplettera uppgifter som de inte har hunnit klart med tidigare. Först efter det går det att analysera betygsläget, enligt Daniel Moberg.
– Jag tror att betygspoängen kommer att bli lägre än vad de har varit tidigare, men det är bara gissningar.
Anledningen till oron är den långa tiden med fjärrundervisning. De blivande studenterna har haft lektioner hemma av och till i ett och ett halvt år. Att plugga hemifrån har varit extra utmanande för många elever på Thomasgymnasiet, resonerar Daniel Moberg.
– Har man föräldrar som själva har gått på högskola har de ofta lite mer vana av att kunna planera studier. Då kanske de kan hjälpa sina barn med det. Men vår genomsnittselev är en kille vars förälder inte har en akademisk utbildning, säger han.
Socioekonomiskt har utgångsläget för Thomasgymnasiet därmed varit tufft, tycker Daniel Moberg.
– De elever som har svårt i vanliga fall har ännu svårare i fjärrläget. Man får inte umgås med kompisarna, har inte roliga saker på fritiden. Det är klart att det påverkar, man tappar motivationen.
På fristående Europaskolan är rektorn Thomas Axelsson optimistisk att pandemin inte har lämnat alltför stora spår på betygen.
– Vi har vidtagit stora åtgärdar med lovskola och extraundervisning. De här åtgärderna sammantaget gör att min bedömning är att det inte har blivit stora avvikelser. Det får inte bli så att vi som skola ger eleverna sämre möjligheter bara för att det är covid, säger Thomas Axelsson, som samtidigt flaggar för att det är tokigt att uttala sig tvärsäkert innan betygssättningen är klar.
Vad hoppas du på inför hösten?
– Att vi har ett normalt skolår. Det behöver eleverna, lärarna och hela samhället, säger Thomas Axelsson.
Även Daniel Moberg önskar sig få att möta eleverna i en vanlig skola igen.
– Det hoppas jag verkligen på. Sedan ska det blir intressant att höra vad myndigheterna säger om vaccinering av åldersgruppen 15–18 år.